Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Delegasi pihak berkuasa Palestin, 4 negara Islam lawat China esok

  BEIJING, 19 NOV – Pegawai luar negeri dari pihak berkuasa Palestin (PA) dan empat negara majoriti Islam akan melawat China esok dan Selasa, Beijing mengumumkan ketika konflik berterusan antara Israel dan Hamas meragut ribuan nyawa orang awam.

  Delegasi pelawat itu ditetapkan termasuk menteri luar pihak berkuasa Palestin di Tebing Barat, Arab Saudi, Jordan, Mesir dan Indonesia, serta setiausaha agung Pertubuhan Kerjasama Islam.

  “Semasa lawatan itu, China akan mengadakan komunikasi dan penyelarasan yang mendalam dengan delegasi bersama menteri luar negara Arab dan Islam untuk menggalakkan pengurangan konflik semasa Palestin dan Israel, melindungi orang awam dan menyelesaikan isu Palestin secara adil,” Jurucakap kementerian luar China, Mao Ning berkata dalam satu kenyataan hari ini.

  Israel telah berikrar untuk memusnahkan pemerintah Gaza Hamas berhubung serangan 7 Oktober yang dikatakan membunuh sebanyak 1,200 orang dan mengambil 240 tebusan dalam serangan paling teruk pernah berlaku ke atas negara itu.

  Di Gaza, kerajaan Hamas berkata sebanyak 12,300 orang telah terbunuh dalam pengeboman udara dan operasi darat tanpa henti Israel.

  Menteri Luar China Wang Yi bercakap dengan wartawan selepas mesyuarat dua hala di Washington. – AP

  Kebanyakan mangsa di kedua-dua pihak adalah orang awam.

  Selepas meletusnya perang bulan lalu, pegawai China, termasuk Menteri Luar, Wang Yi, telah menggesa gencatan senjata segera dan ‘meredakan’ keadaan.

  China bersimpati kepada Palestin dan menyokong penyelesaian dua negara untuk konflik Israel dan Palestin.

  Bulan lalu, Wang bercakap dengan Menteri luar pihak berkuasa Palestin, Riyad al-Maliki, memberitahunya Beijing ‘sangat bersimpati dengan pihak Palestin’.

  PA sepatutnya menjadi langkah pertama ke arah negara Palestin yang merdeka.

  Tetapi ia mempunyai sedikit kuasa ke atas Tebing Barat dan tiada kuasa ke atas Gaza, di mana ia digulingkan secara ganas oleh Hamas pada 2007. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...