Sunday, March 3, 2024
29.1 C
Brunei

  -

  Demi rezeki, ibu empat anak selamba panjat bangunan

  MALAYSIA – Keberanian seorang wanita yang bekerja sebagai petugas pemasangan penyaman udara mengundang rasa kagum dalam kalangan warganet.

  Menerusi video yang dikongsi, Nora Elyna Elly, 34, kelihatan selamba berada di bahagian luar bangunan tinggi untuk memasang penyaman udara di kediaman pelanggannya.

  Mesra disapa Nora, ibu kepada empat cahaya mata itu berkata dia sama-sama mengusahakan perkhidmatan itu bersama suaminya, Abdul Rahman atau Man, 35, sejak beberapa tahun lalu.

  “Saya bermula pada tahun 2017. Suami memang buat bidang penyaman udara. Pada waktu itu, saya ikut suami bekerja. Kemudian terus jadi minat. Jadi sekarang kami sama-sama usahakan perkhidmatan ini.

  “Dulu kami cuma ada stor dan beroperasi secara dalam talian. Kemudian kami buka kedai penyaman udara di Meru, Klang sejak tiga bulan lalu. Saya boleh duduk kedai, tetapi saya tak suka duduk setempat.

  Nora ketika melakukan pemasangan di tempat pelanggannya. – Gambar Instagram Nora Elyna Elly

  “Jadi, di mana ada kerja pemasangan, saya akan pergi. Sekarang kami ada dalam tujuh orang staf setakat ini, kami melakukan kerja-kerja di kawasan Selangor dan Kuala Lumpur.

  “Selain pasang pendingin hawa, kami juga buat kerja-kerja membaiki, servis dan jual pendingin hawa,” ujarnya kepada mStar.

  Menurut Nora, bidang ini sememangnya ada cabarannya tersendiri, namun terpaksa ‘menutup mata’ dan meneruskan kerja seperti biasa kerana minat dan mahu mencari pendapatan. Tidak menafikan wujudnya perasaan gayat, namun Nora berkata dia hanya akan fokus pada kerja, sekali gus dapat melupakan rasa takut yang bersarang di jiwa.

  “Walaupun saya jenis tak gayat, awal-awal dulu tetap ada rasa gayat. Tapi lama-kelamaan jadi terbiasa. Yang penting kita kena yakin dan tahu rentak kerja.

  “Bila orang tengok, orang nampak takut bila kita berdiri dan panjat luar bangunan. Kita yang dah terbiasa tahu tempat mana boleh pijak, tempat mana tak boleh pijak.

  “Kalau jarang buat memang akan jadi gayat. Contohnya, saya berhenti buat kerja ni dalam dua ke tiga bulan, bila nak mula balik mesti akan rasa gayat.

  “Saya tak ada petua apa-apa untuk hilangkan rasa gayat. Yang penting kena fokus pada kerja, tak perlu nak pandang-pandang bawah. Safety harness juga kena pakai,” ujarnya lagi.

  Dalam pada itu, Nora turut berkongsi video-video aksinya memanjat bangunan sehingga tular dan meraih perhatian pengguna media sosial.

  Ujar Nora, penangan video tular turut membuka pintu rezeki apabila dia bukan sahaja menerima sokongan ramai, malah turut mendapat pelanggan baharu dari aplikasi TikTok.

  “Saya baru buat TikTok dalam setahun. Alhamdulillah, ada juga dapat pelanggan dari TikTok. Saya aktif buat video di TikTok. Suami pula buat video berkaitan penyaman udara  di YouTube.

  “Awalnya ada juga orang kecam saya. Ada je mereka tegur itu tegur ini. Tetapi saya perbaiki apa yang ditegur. Alhamdulillah sekarang ramai yang komen bagi sokongan. Pada masa sama, ramai juga yang mesej saya tanya mengenai kerja kosong.

  “Saya bersyukur orang nampak usaha saya. Terima kasih pada semua yang sokong dan bagi kata-kata semangat. Moga doa ini berbalik kepada awda juga. Kalau ada wanita yang berminat nak belajar, boleh hubungi saya,” ujarnya yang turut mempunyai kemahiran dalam bidang landskap dan masakan. Tambah Nora, permintaan terhadap pekerja pemasangan penyaman udara wanita sebenarnya sangat menggalakkan sehingga dia tidak menang tangan melayan pelanggan.

  “Sebelum ni pun saya pernah ambil pekerja perempuan, tetapi tak berpanjangan. Kalau ada lagi lepas ni, boleh la saya tubuhkan pasukan perempuan saja.

  “Sebab saya dapat banyak permintaan, pelanggan nak pekerja perempuan yang datang kerana mereka wanita bujang di rumah ataupun suami tiada di rumah.

  “Jadi mereka lebih selesa kalau ada pekerja perempuan yang boleh datang pasang penyaman udara di rumah mereka. Memang tak menang tangan sebenarnya,” ujarnya lagi. – Agensi

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Doktor Korea Selatan adakan perhimpunan besar-besaran antikerajaan

  SEOUL, 3 MAC - Beribu-ribu doktor kanan berhimpun di Seoul pada hari ini untuk menyatakan sokongan mereka kepada doktor muda yang telah melancarkan mogok...