Friday, December 1, 2023
24.9 C
Brunei

  -

  Denmark bahas rang undang-undang larang pembakaran Al-Quran

  COPENHAGEN, 14 NOV – Parlimen Denmark hari ini akan membahaskan rang undang-undang untuk mengharamkan pembakaran Al-Quran, selepas rentetan penghinaan terhadap kitab suci umat Islam yang mencetuskan kemarahan di negara-negara Islam.

  Hampir 1,000 orang penunjuk perasaan cuba berarak ke Kedutaan Denmark di zon hijau yang diperkuat di Baghdad pada akhir Julai, berikutan gesaan daripada ulama Moqtada Sadr.

  Kerajaan Denmark berkata ketegangan itu menimbulkan ancaman kepada keselamatan negara.

  Rang undang-undang ini bertujuan untuk menjadikannya kesalahan jenayah untuk “secara terbuka atau dengan niat penyebaran dalam kalangan yang lebih luas untuk memperlakukan teks agama… dengan cara yang tidak sesuai,” menurut ringkasan di laman web parlimen.

  Pesalah boleh menghadapi hukuman penjara sehingga dua tahun.

  Antara 21 Julai dan 24 Oktober tahun ini, 483 pembakaran buku atau pembakaran bendera dicatatkan di Denmark, menurut angka Polis Negara.

  Pada mulanya diumumkan pada akhir bulan Ogos, rang undang-undang itu telah dipinda berikutan kritikan bahawa draf pertamanya mengehadkan kebebasan bersuara dan akan sukar untuk dikuatkuasakan.

  “Rang undang-undang itu telah diperincikan untuk secara khusus menyasarkan perlakuan yang tidak wajar terhadap kitab suci yang mempunyai kepentingan agama yang signifikan,” kata Kementerian Kehakiman dalam satu kenyataan pada akhir Oktober.

  Rang undang-undang itu pada asalnya dirancang untuk merangkumi objek yang penting dalam agama.- AFP

  Parlimen Denmark akan membahaskan rang undang-undang untuk mengharamkan pembakaran Al-Qura, selepas rentetan penghinaan terhadap kitab suci umat Islam yang mencetuskan kemarahan di negara-negara Islam – Xinhua

   

   

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...