Thursday, September 29, 2022
22.6 C
Brunei

Desa tembikar Vietnam berdepan cabaran pemodenan

-

HANOI – Ditubuhkan kira-kira 800 tahun lalu oleh etnik Cham, Desa Tembikar Bau Truc adalah salah satu perkampungan kraf tertua di Asia Tenggara.

Desa yang wujud sejak zaman pemerintahan Raja Po Klong Garai (1151-1205) Kerajaan Champa itu mengadakan upa-cara setiap tahun untuk menghormati Po Klong Chan, pengasasnya.

Hari ini, ia berdiri sebagai mercu tanda bersejarah, budaya dan seni di wilayah selatan-tengah Ninh Thuan.

Pada tahun 2018, kraf tradisional desa yang telah lama wujud telah diiktiraf sebagai warisan budaya tidak ketara negara oleh Kementerian Kebudayaan, Sukan dan Pelancongan.

Barangan tradisional

Desa Tembikar Bau Truc terkenal dengan produk seramik yang dibuat daripada tanah liat dari Sungai Quao.

Desa ini cuba mencipta produk menarik yang dapat memenuhi permintaan pelancong. – ANN/VNS
Set teko yang dibuat oleh Koperasi Tembikar Bau Truc di Wilayah Ninh Thuan. – ANN/VNS
Kelihatan pelancong mengunjungi kedai kraf di Desa Tembikar Bau Truc. – ANN/VNS

Penduduk desa mengambil tanah liat lembut dan mencampurkannya dengan pasir untuk mencipta bahan asas dan menggunakan kemahiran dan teknik yang diturunkan kepada generasi turun temurun.

Pasu tradisional Cham dibentuk dengan tangan dan tidak dibuat pada roda berputar. Pasu berkenaan kemudiannya dijemur di bawah sinar matahari selama empat hingga enam jam sebelum dibakar di luar rumah.

Keseluruhan proses dilakukan dengan tangan, daripada mengeringkan dan merendam bahan dalam air hingga mencampur pasir dan menguli tanah liat, hinggalah menghiasi pasu sebelum membakarnya.

Produk diletakkan di atas kerusi atau meja dan tukang tembikar meletakkannya di atas bangku atau meja, dan berjalan di sekelilingnya, membentuknya dengan andas, acuan dan kain basah.

Dahan pokok atau cengkerang adalah corak yang sering dijumpai pada pasu tradisional. Oleh kerana tukang tembikar di sini tidak menggunakan tanur, balang buatan tangan sangat sesuai untuk menyimpan air sejuk, kata penduduk tempatan.

Warna semula jadi pasu, termasuk coklat kemerah-merahan, merah jambu, dan kelabu gelap dengan jalur coklat adalah ciri budaya Cham.

Sebaik sahaja melalui pintu pagar desa, sudah jelas pekerjaan utamanya, dengan pelbagai hasil tembikar berderetan di jalanan dan diletakkan di hadapan rumah. Barangan yang paling popular di desa ini ialah tembikar yang menampilkan wanita, raja atau penari Cham, produk yang digunakan untuk menyembah dewa, serta perkakas rumah harian. Meskipun sejarahnya yang panjang, bagaimanapun, desa ini telah bergelut menghadapi cabaran pemodenan. Tembikar buatan kebanyakannya untuk kegunaan harian domestik dan kemunculan produk buatan mesin dengan lebih banyak kepelbagaian fungsi dan reka bentuk menimbulkan cabaran yang sengit.

Sebagai respons, tukang tembikar desa telah mula mencipta jenis produk baharu dengan nilai estetika yang tinggi, termasuk hiasan dan cenderamata untuk pelancong. Desa ini mempunyai sebuah koperasi dan 22 pertubuhan tembikar lain dengan jumlah 400 isi rumah terlibat dalam perdagangan. Kebanyakan mereka adalah daripada etnik Cham.

Bersama-sama, pertubuhan tembikar menjana pekerjaan untuk kira-kira 600 penduduk tempatan.

Dengan penyambungan semula pengeluaran secara beransur-ansur selepas tempoh penutupan yang berpanjangan disebabkan oleh pandemik COVID, kesibukan telah kembali ke Koperasi Desa Tembikar Bau Truc, dengan pekerja meningkatkan pengeluaran, pelancong melawat dan membeli-belah, dan ken-deraan keluar dan masuk untuk mengangkut hasil kampung.

Menyimbah air di atas bongkah tanah sambil terus menguli tanah liat, tukang tembikar Dang Thi Nhanh berkata keluarganya telah menerima lebih banyak tempahan sejak awal tahun ini.

“Ketiga-tiga ahli keluarga bekerja keras untuk memastikan tempahan dihantar tepat pada masanya kepada pelanggan kami,” katanya.

Phu Huu Minh Thuan, pengarah koperasi itu, berkata ia mempunyai 46 anggota. Antara lain, koperasi juga memastikan pengeluaran berkaitan pelancongan sambil mengekalkan kese-lamatan di tengah-tengah pandemik, tambahnya.

Dang Thi Tuyet Hang, ahli koperasi, berkata semua anggota telah menerima sekurang-kurangnya dua dos vaksin COVID, jadi semua orang berasa selamat untuk bekerja.

“Kami memberi tumpuan untuk menambah baik dan mempelbagaikan reka bentuk produk kami dan mencipta yang baharu untuk memenuhi cita rasa pelanggan,” katanya.

Thuan berkata koperasi sedang proaktif mencari penyelesaian untuk meningkatkan pengeluaran dan juga lebih banyak cawangan untuk produknya.

Para tukang tembikar telah menambah baik reka bentuk dan kualiti produk yang menggabungkan ciri budaya barat dan Vietnam dalam tembikar Cham, termasuk lampu hiasan, pasu air hiasan, produk feng shui dan pasu bunga, katanya.

Produk baharu itu mendapat harga yang lebih tinggi daripada tembikar tradisional untuk kegunaan isi rumah. Produk feng shui koperasi, misalnya, berharga antara VND1.2 hingga VND3.5 juta (AS$52 hingga AS$152) setiap barang.

Seterusnya, mereka merancang untuk membuat lebih banyak produk untuk dieksport. Selepas meningkatkan kepelbagaian produk, pendapatan ahli koperasi telah meningkat kepada sekitar VND5 juta (AS$217) sebulan.

“Permintaan semasa untuk produk yang digunakan sebagai hiasan dalaman dan luaran sangat besar. Ini adalah petanda yang sangat positif untuk ko-perasi,” kata Thuan.

Koperasi itu juga mengembangkan saluran perniagaannya untuk menjual dalam talian di laman sesawang dan rangkaian media sosial, menurut Thuan.

Mereka baharu sahaja menghantar 30 daripada 100 pasu bunga besar dengan ketinggian lebih daripada 2m se-tiap satu yang telah ditempah oleh pelanggan di Bandar Da Lat, Wilayah Lam Dong.

Mereka kini boleh mengambil sejumlah besar pekerja untuk menghasilkan dan menghantar produk tepat pada masanya.

Walaupun usaha sedang dilakukan untuk mempelbagaikan produk dan reka bentuk agar sesuai dengan citarasa dan permintaan yang berubah-ubah, Desa Bau Truc berada dalam kedudukan yang goyah apabila bersaing dengan rakan perniagaan di kawasan lain.

Banyak produknya mempunyai reka bentuk ringkas yang tidak setanding dengan kepelbagaian dan gaya moden seramik yang dibuat pada tembikar Bat Trang yang terkenal dan desa tembikar Binh Duong di utara dan selatan negara, masing-masing.

Pada masa kini, ramai tukang tembikar takut mereka mungkin menjadi penganggur kerana pengeluaran mereka yang tidak stabil, pendapatan yang rendah dan kekurangan minat daripada peniaga.

Ramai isi rumah tidak lagi terlibat dalam tembikar, walaupun mereka masih menyukai kerja tradisional. Mereka berkata mereka perlu mencari pekerjaan lain dengan pendapatan yang lebih lumayan.

Untuk menyelamatkan kraf purba itu, pihak berkuasa wilayah telah mencari beberapa penyelesaian, termasuk sokongan kewangan untuk mendaftarkan tanda dagang rasmi desa, dan lebih banyak promosi perdagangan di seminar dan persidangan.

Mereka juga merancang untuk mengumpul dokumen mengenai tembikar Cham dalam usaha mendapatkan pengiktirafan warisan budaya UNESCO untuk kraf ini.

Ninh Thuan mempunyai tiga perkampungan kraf tradisional yang diiktiraf, Bau Truc untuk tembikar, dan My Nghiep dan Chung My untuk anyaman tangan.

Wilayah ini juga mempunyai puluhan desa kraf yang menghasilkan produk istimewa seperti jujube kering, rebung kering, pisang kering, makanan laut yang diproses dan sos ikan.
Kampung-kampung ini bukan sahaja mencipta beribu-ribu pekerjaan, mereka juga telah menyumbang untuk memelihara budaya masyarakat etnik yang berbeza.

Bagaimanapun, pembangunan perkampungan kraf di wilayah itu sejak beberapa dekad lalu gagal menandingi potensi mereka memandangkan kecekapan pengeluaran kraftangan adalah rendah. Ini diburukkan lagi dengan kekurangan modal dan sumber manusia serta daya saing yang rendah.

Jabatan Perindustrian dan Perdagangan wilayah itu telah mengambil beberapa langkah untuk menangani situasi itu, termasuk melabur dala pembangunan kawasan luar bandar gaya baharu dan merancang usaha lain termasuk demonstrasi teknikal, mencipta laman sesawang untuk perkampungan kraf dan membantu menganjurkan pameran dan pameran perdagangan.

Pegawai wilayah berkata desa kraf akan dibantu untuk membangunkan jenama mereka sendiri dan mengambil bahagian dalam pameran domestik dan antarabangsa ke arah meluaskan pasaran. – ANN/VNS

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jepun beri penghormatan kepada Abe

TOKYO, 27 SEPT – Rakyat Jepun dan perwakilan asing memberikan penghormatan terakhir kepada bekas perdana menteri Shinzo Abe pada majlis pengebumian negara mengundang kontroversi...

Dibunuh hanya kerana salah eja

- Advertisment -