Desa Tho Ha terkenal dengan kertas beras dan keropok

Terletak berhampiran dengan Sungai Cau yang mendamaikan, desa Tho Ha di wilayah utara Bac Giang, Vietnam telah membangunkan nama sendiri berkat seni bina purba asli dan produk khusus kertas beras (rice paper) dan keropok.

Kertas beras yang dibuat di kampung itu sangat terkenal dan digemari sehingga muncul dalam setiap hidangan dari utara ke selatan, malah di luar negara. Setibanya di kampung, pengunjung mungkin terkejut melihat kertas beras kering di setiap sudut.

Sejak awal pagi, penduduk kampung membawa keluar beribu-ribu panel padi tertutup (phen) dan menyusunnya di sepanjang jalan dan lorong kampung. Kertas beras dikeringkan sama rata di atas dasar rumah komunal, pagoda, di atas bumbung dan pokok. Seluruh kampung dilitupi dengan bau harum tepung beras manakala wanita tempatan dilihat sedang membakar keropok di atas dapur tradisional di jalanan.

Menurut penduduk tempatan, kertas beras itu mesti dikeringkan dalam udara kabus nipis supaya ia mendapat rasa yang berkualiti tinggi dan lazat. Kampung ini mempunyai 600 isi keluarga yang terlibat dalam pembuatan kertas beras. Keistimewaan kertas beras Tho Ha ialah ketebalan dan fleksibilitinya. Apabila direndam dalam air, ia kekal keras dan tidak pecah seperti beberapa jenis lain. Tambahan pula, pengeluar tidak menggunakan bahan tambahan untuk memastikan keselamatan dan kebersihan makanan.

Sebagai bahan yang sangat diperlukan bagi popia terkenal Vietnam, kertas beras Tho Ha telah diperkenalkan ke pasaran seluruh negara malah dieksport ke Taiwan, Korea, Jepun dan negara-negara Eropah.

Manakala sempena Tet (Tahun Baharu Cina), pengeluaran kuih beras di kampung malah tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan. Tempoh terlaris istimewa bermula dari September hingga akhir Februari tahun berikutnya.

Secara purata, satu isi rumah mengeluarkan kira-kira 250-300kg kek beras setiap hari dan memperoleh purata pendapatan kira-kira dari VND7 juta hingga VND10 juta setiap orang sebulan, yang merupakan sumber pendapatan utama penduduk kampung Tho Ha. – ANN/ Vietnam News

Seorang penduduk mengeringkan kertas beras di sekitar desa Tho Ha. – ANN/Vietnam News
Seorang penduduk membawa keropok ke pasar. – ANN/ Vietmam News
Beberapa orang wanita tempatan sedang membakar keropok di atas api di jalanan. – ANN/ Vietnam News