Tuesday, March 21, 2023
21.6 C
Brunei

-

DFA sertai Kejohanan Piala Pekan 2023

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 FEB – Akedemi Bola Sepak Dash (DFA) baru-baru ini telah menyertai Kejohanan Piala Pekan 2023 yang berlangsung di Padang Kompleks Sukan Labuan yang dianjurkan oleh Pekan FC dan disokong oleh Jabatan Belia dan Sukan, Wilayah Persekutuan Labuan.

Kejohanan tersebut dibahagikan kepada tiga kategori umur iaitu bawah sembilan, 11 dan 13 tahun. DFA telah menghantar satu pasukan bawah 11 tahun dan membawa seramai 15 pemain dan tiga orang pegawai.

Sebanyak 10 pasukan telah ikut bertanding dalam kategori 11 tahun yang melibatkan kira-kira seramai 150 orang pemain yang terdiri daripada pasukan tempatan dan juga daripada Sabah.

Pasukan DFA mencatat keputusan satu kalah, dua menang dan satu seri serta mengumpul tujuh mata, iaitu kurang satu mata daripada pasukan Malawa FT yang mara ke separuh akhir.

Ketua Jurulatih DFA, Pengiran Mohammad Shahrom bin Pengiran Haji Ismail mengongsikan bahawa kesemua pemain telah menunjukkan prestasi yang sangat baik dan semangat juang yang tinggi. Kejohanan ini telah memberikan pendedahan dan pengalaman yang bermakna kepada pemain-pemain dan juga jurulatih DFA.

Menurut beliau lagi, projek DFA selanjutnya bagi tahun 2023 adalah untuk menganjurkan Kejohanan Piala Albirex SEA bagi peringkat umur bawah 18 tahun yang melibatkan akademi dan kelab bola sepak tempatan pada bulan Februari dan Mac.

Gambar ramai pemain DFA semasa berada di Labuan baru-baru ini. – Gambar serahan DFA
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -