Di padang pasir Somalia, ‘unta adalah raja’

HARGEISA, SOMALIA – Orang-orang nomad dalam kehausan, dan perjalanan ke padang pasir Somalia akan menjadi panjang dan melelahkan.

Berpaling kepada salah seekor unta kesayangannya, Ali Abdi Elmi memerah susu segar ke dalam tempayan kayu, dan meminumnya.

“Saya mempunyai lima orang anak, dan kami semua bergantung pada susu unta untuk terus hidup,” kata Elmi sambil memberikan tempayan itu kepada salah seorang anak lelakinya, yang meneguk minuman yang kaya dengan khasiatnya.

Bagi kebanyakan rakyat Somalia, unta adalah hadiah daripada Tuhan, sumber susu dan daging, haiwan tenaga di padang pasir dan – perubahan iklim mendorong cuaca ekstrem di ‘Horn of Africa’ – insurans semasa krisis.

Haiwan jenis angkuh dan perengus, di Somalia unta diraikan dalam lagu dan cerita rakyat, simbol status dan kemakmuran, dan pertukaran dalam perkahwinan atau untuk menyelesaikan perselisihan.

Ali Abdi Elmi berjalan dengan kawanan untanya di pinggir bandar Hargeisa, Somaliland.– AFP
Gambar menunjukkan kawanan unta milik Ali Abdi Elmi. – AFP
Ali Abdi Elmi menunjukkan susu unta yang baru diperahnya. – AFP
Ali Abdi Elmi kelihatan memerah susu daripada salah seekor untanya. – AFP
Bagi kebanyakan rakyat Somalia, unta adalah hadiah daripada Tuhan, sumber susu dan daging, binatang beban di padang pasir. – AFP

Dalam masyarakat luar bandar yang berjumlah 15 juta orang ini, penternakan unta dan ternakan lain menyokong ekonomi yang musnah akibat peperangan dan bencana alam yang merupakan antara yang paling miskin di dunia.

Industri ternakan merupakan penyumbang utama kepada pertumbuhan ekonomi di Somalia dan pada tahun-tahun biasa menyumbang 80 peratus daripada eksport, menurut Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO).

Unta jauh lebih banyak daripada biri-biri dan kambing, yang mengembara di Hargeisa di utara Somalia dengan nombor telefon pemiliknya tertera di sisi haiwan itu, sekiranya ia ter-sesat dan perlu dipulangkan.

Tetapi dengan tujuh juta haiwan, terdapat lebih banyak unta di Somalia daripada di tempat lain, dan haiwan itu bukan sahaja memberi penghormatan kepada pemiliknya, haiwan itu boleh mencecah harga jauh lebih tinggi.

“Kami tidak mempunyai minyak mentah di negara ini. Unta adalah minyak mentah kami,” kata Abdi Rashid, seorang peniaga yang memakai cermin mata hitam dan sut safari di pasar ternakan terbesar Hargeisa.

Ikon budaya

Spesimen yang mengagumkan boleh membawa tanda harga AS$1,000 (860 euro), kata Khosar Abdi Hussein, yang menyelia pasaran di mana susu unta dijual segar malah air kencing unta dipercayai mempunyai manfaat kesihatan turut dibotolkan.

Jualan dibuat dengan genggaman tangan di bawah selendang berpetak yang dibawa oleh penggembala. Bilangan buku jari yang diketuk dan jari yang digenggam menentukan harga, tradisi untuk memastikan rundingan dirahsiakan. Urus niaga dilengkapkan dengan pemindahan wang mudah alih, sentuhan moden kepada cara kuno menjalankan perniagaan.

“Unta amat penting kepada budaya Somalia kerana seseorang itu sentiasa dianggap kaya, atau boleh meningkat dalam status sosial, dengan bilangan unta yang mereka miliki,” kata Hussein, yang menekankan bahawa dia mempunyai sembilan ekor unta.

Tetapi di Somalia, di mana hampir tujuh daripada 10 hidup dalam kemiskinan menurut Bank Dunia, hanya sedikit yang mampu membeli seekor unta, apatah lagi banyak. Elmi adalah antara dua pertiga rakyat Somalia yang bergantung kepada ternakan, dan walaupun dia tidak membuat tawaran yang lumayan di pasar bandar, untanya adalah anugerah dalam cara lain.

Unta masih menghasilkan susu semasa kemarau, membekalkan nomad yang boleh pergi sebulan di tanah kering tanpa memakan apa-apa.

“Susu itu baik untuk kita, kerana unta merumput dari pokok dengan khasiat perubatan yang membantu memerangi penyakit,” kata Elmi.

Pada masa yang singkat, dia masih boleh membeli barangan keperluan untuk keluarganya dengan menjual susu kepada penjual di Hargeisa, di mana botol segar boleh didapati setiap hari di jalanan. Dalam keadaan secubit, seekor unta boleh disembelih dan dagingnya dijual di bandar, di mana ia adalah makanan istimewa tempatan.

Kehidupan yang sukar

Kehidupan di desa adalah sesuatu yang sukar, lebih-lebih lagi dengan hujan yang semakin tidak menentu di ‘Horn of Africa’, wilayah yang dikatakan saintis AS semakin kering sekarang berbanding masa lain dalam 2,000 tahun lalu.

Nomad terpaksa menempuh jarak yang lebih jauh untuk mencari air dan padang merumput untuk haiwan kesayangan mereka, yang reputasinya sebagai ‘kapal padang pasir’ sedang diuji teruk oleh perubahan iklim.

Beribu-ribu unta dan ternakan lain mati lemas apabila Taufan Gati, ribut tropika terkuat yang pernah mendarat di Somalia menukar padang pasir menjadi lautan pada akhir 2020.

Dua tahun sebelum itu, kemarau yang berpanjangan mengurangkan ternakan di beberapa bahagian negara sebanyak 60 peratus, kata FAO. Kehilangan ternakan selalu menyebabkan kelaparan di Somalia, dan penggembala yang melarat telah melarikan diri ke bandar-bandar sekitar berjuta-juta dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana kehidupan di darat menjadi tidak mampan.

Di wilayah utara Somaliland, pihak berkuasa tempatan mahu menempatkan semula penduduk di sepanjang pantai Teluk Aden, prospek yang sukar dibayangkan bagi sesetengah penduduk padang pasir yang tahan lasak.

“Saya tidak nampak cara hidup kita berubah dalam masa terdekat ini,” kata Khosar Farrah, 68 tahun yang telah mengembala unta selama setengah abad.

Hussein juga tidak dapat membayangkan orang nomad sedang memancing dengan tergesa-gesa: “Di sini, unta adalah raja,” katanya sambil ketawa. – AFP