Saturday, December 2, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  Di sebalik kejayaan, ada doa insan tersayang

  Oleh Salawati Haji Yahya

  Di sebalik kejayaan yang dicapai, bukan hanya berdasarkan usaha dan pengorbanan yang dilakukan semata-mata, namun doa dan restu kedua-dua ibu bapa dan ahli keluarga merupakan salah satu keberkatan untuk mencapai kejayaan.

  Dalam sama-sama meraikan detik kegembiraan untuk menggenggam sijil setelah berhempas pulas memerah otak sepanjang tempoh pengajian, akhirnya para graduan boleh berkongsi kegembiraan tersebut bersama ibu bapa, suami dan isteri yang menjadi tulang belakang kejayaan mereka pada Majlis Konvokesyen Institut Pendidikan Teknikal Brunei (IBTE) kali ke-30 yang berlangsung di Pusat Persidangan Antarabangsa Berakas, hari ini.

  Media Permata berkesempatan menemu bual salah seorang penerima Anugerah Khas Pelajar sesi pagi, Dayang Azzarina binti Mohd Akhmalnizam yang mengikuti program HNTec dalam bidang Agroteknologi mengongsikan kegembiraan dan berasa bangga atas kerja kerasnya sepanjang tempoh pengajian di IBTE.

  Jelas beliau, usaha yang dilakukan semasa menuntut di IBTE telah membuahkan hasil membanggakan dan ditambah dengan anugerah yang diterima membuatkan beliau lebih bermotivasi untuk meneruskan pembelajaran pada masa akan datang.

  Manakala menurut penerima Anugerah Best Teacher Trainee, Dayangku Siti Nurul Nadzirah binti Pengiran Othman, di sebalik kejayaan yang diperolehnya adalah berkat dorongan ibu bapa, suami dan orang terdekat serta pembimbing pendidikan teknikal dan latihan vokasional (TVET) yang tidak pernah jemu memberikan kata-kata semangat.

  Dayangku Siti Nurul Nadzirah menyatakan beliau akan menggunakan ilmu yang diperoleh untuk dikongsi bersama anak didiknya.
  Dayang Azzarina ketika ditemui penulis baru-baru ini.
  Dayang Aziemah Diyanah berazam untuk berusaha menjadi seorang pendidik yang dapat membantu membangunkan anak bangsa.
  Awang Hamzi menjelaskan, doa ibu bapa dan sokongan isteri adalah antara punca kejayaan yang dicapai hari ini.

  Ketika ditanya mengenai pandangan beliau terhadap bidang pendidikan teknikal di negara ini, beliau menjelaskan bidang ini sangat penting dan untuk mencapai negara yang membangun, para pelajar hendaklah mempunyai kemahiran dan kompeten dalam apa juga bidang teknikal yang diambil.

  “Pelajar yang cekap membawa kepada pekerja yang cekap dan boleh membantu untuk mencapai matlamat wawasan 2035,” tambahnya.

  Beliau yang juga merupakan seorang pendidik turut melahirkan harapan dengan sijil yang diperoleh akan menjadi pembakar semangat untuk meningkatkan pengajaran dan pembelajaran ke arah pembelajaran abad ke-21.

  “Sebagai guru adalah perlu bagi mengikuti trend pembelajaran baharu dan menekankan kepada pelajar untuk menjadi mahir dan menyesuaikan diri dengan dunia yang semakin berkembang,” jelasnya

  Penulis turut berkesempatan menemu bual penerima Anugerah Pelajar Terbaik, Awang Hamzi bin Haji Tahir yang berkongsi kegembiraan bersama kedua ibu bapa beliau di majlis itu.

  Beliau turut memanjatkan syukur kepada Allah SWT kerana memberi kekuatan untuk menamatkan program HNTec in Electronic Engineering pengambilan Julai 2020.

  Beliau merupakan anggota Tentera Laut Diraja Brunei dan salah seorang pelajar yang menjalani latihan dalam perkhidmatan, menyatakan akan menggunakan pengalaman dan ilmu yang diperoleh semasa pengajian dengan sebaik-baiknya.

  Beliau turut berkongsi cabaran sepanjang mengikuti program, apabila dengan beberapa mata pelajaran yang baharu bagi dirinya, lebih-lebih lagi pada tahun akhir tetapi tetap diteruskan berkat bimbingan guru-guru.

  Di sebalik kejayaan ini juga, sokongan kuat daripada keluarga, isteri dan guru, serta rakan seperjuangan, Sekolah Teknikal Maritim, Pusat Latihan Tentera Laut juga tidak kendur-kendur memberi semangat dan nasihat sepanjang pengajian.

  Sementara itu, temu bual dengan seorang lagi tenaga pengajar yang menerima Anugerah Best Teacher Trainee, Dayang Aziemah Diyanah binti Bujang @ Aziemahh Diyanah Kalamudin yang mengikuti program Pendidikan Teknik selama satu tahun, menjelaskan sepanjang tempoh pengajian itu, apa yang diajarkan sangat relevan dan berguna untuk kepentingan pendidikan anak bangsa dari semasa ke semasa.

  “Bidang pendidikan teknikal adalah satu wadah saluran pendidikan yang praktikal dan menjadikan generasi penerus bangsa Brunei untuk memiliki kemahiran dan kepandaian selaras dan selari di antara teori dan amali.

  “Dengan sijil yang diperolehi ini, ia akan dapat meningkatkan lagi kualiti tugas dan tanggungjawab selaku seorang pendidik hasil daripada latihan dan penghalusan kemahiran pendidikan yang telah diterima di IBTE ini.

  “Sepanjang tempoh pengajian, antara cabaran yang dihadapi adalah sistem pendidikan bersemuka yang terhad selain ancaman jangkitan COVID yang sentiasa mengganggu proses pengajian,” tambahnya.

  Manakala temu bual dengan penerima Anugerah Pelajar Terbaik NTec dalam bidang Pembinaan dan Kraf Bangunan, Dayang Nur Sya’efatul Nuwairah binti Haji Gahni menjelaskan beliau meminati bidang ini disebabkan beberapa program yang mendapat permintaan tinggi walaupun sebelum ini bidang ini banyak diambil oleh pelajar lelaki tetapi kini pelajar perempuan telah banyak menceburinya.

  Sepanjang tempoh pengajian selama dua tahun, jelasnya, walaupun berhadapan dengan pelbagai cabaran semasa pengajian, lebih-lebih lagi semasa pandemik COVID, beliau bersyukur kerana dapat menamatkan empat semester dengan baik.

  Menurut beliau juga, kejayaan yang dicapai ini adalah berkat doa dan sokongan daripada ibu bapa yang memberi pengaruh besar dan teladan baik untuk anak-anaknya.

  “Dengan sijil yang diperoleh ini, saya akan meneruskan pengajian ke peringkat HNTec Construction and Draughting Dual TVET, kerana bidang berkenaan berkaitan dengan bidang saya pada masa ini,” jelasnya.

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...