Dihimpit kesusahan, wanita India jual mas kahwin

MUMBAI – Di bazar barang kemas Mumbai, Kavita Jogani dengan hati-hati meletakkan gelang perkahwinannya di atas alat penimbang salah sebuah kedai emas, salah seorang daripada ribuan penduduk India yang menjual aset paling dihargai mereka – emas.

Ia bukan keputusan yang senang – Jogani terdesak selepas perniagaan pakaiannya terjejas teruk sejak setahun lalu dengan pelbagai sekatan koronavirus yang dikenakan, menjadikannya sukar untuk membayar bil kedai dan gaji untuk 15 pekerjanya.

Angka pertumbuhan utama mencadangkan ekonomi ketiga terbesar Asia sedang pulih daripada krisis ekonomi yang dicetuskan COVID-19, namun masih belum ada penyelesaian kepada bebanan kewangan untuk kebanyakan warga India.

“Saya tidak mempunyai pilihan lain kecuali menjual emas,” kata Jogani ketika dia menunggu dengan gugup untuk pemilik kedai membuat tawaran.

“Saya membeli gelang ini sebelum majlis perkahwinan saya 23 tahun lalu,” beritahu wanita berusia 45 tahun itu kepada AFP.

Pengurus kedai mengamati gelang emas di sebuah kedai barang kemas di Mumbai. – AFP
Pengurus bercakap dengan pelanggan di sebuah kedai barang kemas di Mumbai. – AFP

Penutupan perniagaan dan kehilangan pekerjaan mendesak lebih 230 juta penduduk India menjadi miskin sejak setahun lalu, menurut satu kajian oleh Universiti Azim Premji, meninggalkan ramai yang bergelut untuk membayar sewa, yuran sekolah dan bil hospital.

Kesusahan mereka telah diburukkan lagi oleh harga meningkat untuk elektrik, bahan api minyak dan barangan lain dalam beberapa minggu ini.

Kesempitan dan terdesak mendapatkan wang tunai, ramai keluarga dan perniagaan kecil telah menjual barang kemas emas – jalan terakhir mereka – sebagai kolateral untuk mendapatkan pinjaman jangka pendek sekadar menampung keperluan mereka.

Bank membayar ‘pinjaman untuk barang kemas emas’ bernilai 4.71 trilion rupee dalam lapan bulan pertama 2021, kenaikan 74 peratus tahun-ke-tahun, menurut data bank pusat.

Kebanyakan pinjaman berkenaan telah gagal dengan peminjam tidak mampu membayar balik, meninggalkan pemberi pinjaman melelong emas berkenaan.

Akhbar-akhbar telah dibanjiri dengan notis penjualan sedemikian.

Emas telah menjadi komoditi yang penting dari segi kewangan dan budaya di India – ia dianggap penting pada majlis perkahwinan, hari jadi dan majlis keagamaan, dan juga dilihat sebagai aset selamat yang boleh dipindah dari satu generasi ke generasi lain.

Penduduk India membeli 315.9 tan barang kemas emas terpakai pada 2020, hampir sama banyak dengan Amerika, Eropah dan Timur Tengah pada keseluruhannya, menurut Majlis Emas Dunia. Hanya China yang membeli jumlah yang lebih banyak.

Keluarga India dianggarkan memiliki 24,000 tan emas – bernilai AS$1.5 trilion – dalam bentuk syiling, jongkong dan barang kemas.

“Ia adalah satu-satunya jaminan sosial untuk wanita atau mana-mana keluarga disebabkan tidak adanya program keselamatan sosial dari kerajaan,” kata Dinesh Jain, pengarah di Majlis Batu Permata dan Barang Kemas Tempatan India.

“Emas bagaikan tunai cair. Anda boleh menukarkan dengan wang tunai pada bila-bila masa,” beritahunya kepada AFP.

Kumar Jain, 63, dengan keluarganya menguruskan sebuah kedai di Zaveri Bazaar di Mumbai selama 106 tahun, berkata dia tidak pernah melihat begitu ramai orang yang datang ke kedainya untuk menjual barang emas.

“Keadaan bukan seperti ini sebelum pandemik,” beritahunya kepada AFP.

Menurut Jain, pelanggannya yang terdiri daripada kaum wanita, telah menjual pelbagai barang kemas peribadi dalam beberapa bulan ini termasuk gelang emas, cincin, rantai dan anting-anting.

“Apa yang paling teruk adalah apabila mereka menjual ‘mangalsutra’ mereka,” katanya.

Rantai tersebut ‘adalah tanda wanita yang sudah berkahwin. Anda mula menangis apabila dia menanggalkan ‘mangalsutra’ dari lehernya dan berkata, ‘Bagi saya duit untuk rantai ini.’ Ia adalah senario paling teruk.”

Jogani, pemilik perniagaan pakaian di Mumbai, gagal mencari jalan penyelesaian dengan menjual beberapa barang kemasnya.

Sebagai tukaran kepada lapan gelangnya, seutas rantai kecil dan beberapa bentuk cincin, dia memperoleh 200,000 rupee wang tunai.

“Sebelumnya, saya akan mengabaikan benda-benda seperti ini apabila ibu saya memberitahu saya bahawa ‘kamu perlu menabung dalam emas,’” kata Jogani.

“Namun sekarang barulah saya tahu. Semua orang harus menabung dalam emas.” – AFP