Dihukum penjara kerana serang polis

Oleh Fadley Faisal

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 JUN – Seorang lelaki warga tempatan berusia lebih 50 tahun telah dijatuhi hukuman penjara tiga tahun oleh Mahkamah Tinggi, di sini, hari ini, atas kesalahan menyerang pegawai polis, melakukan khianat dan memiliki senjata di tempat awam.

Hamzah bin Haji Mohd Noor dikecualikan daripada hukuman sebat mandatori disebabkan usianya.

Ketua Hakim Dato Seri Paduka Steven Chong mengambil kira pengakuan bersalah defendan terhadap dakwaan menyerang seorang pegawai polis yang menjalankan tugas, melakukan khianat dengan merosakkan sebuah kereta, melakukan khianat dengan merosakkan kereta polis dan memiliki parang di tempat awam tanpa tujuan sah.

Fakta kes daripada Timbalan Pendakwa Raya Nor Hafizah Ahmad mendedahkan bahawa defendan bertengkar disebabkan tuduhan mencuri atas kehilangan telefon bimbit rakan serumah di kediaman mereka pada awal pagi 16 Februari 2020.

Defendan dalam keadaan marah dan keluar dari rumah bersenjatakan parang, bata dan batang cangkul yang digunakannya untuk merosakkan kereta rakan serumahnya yang terletak di luar rumah.

Pihak polis dimaklumkan apabila orang awam di luar rumah berkenaan melihat defendan mengamuk. Anggota polis tiba dan cuba menenangkan defendan yang sebaliknya mengayun-ayunkan senjata berkenaan dan menyerang kereta polis.

Anggota polis berkenaan berjaya memasuki kereta dan mengundurkannya sementara defendan menyerangnya dan akhirnya menyebabkan anggota polis berkenaan meninggalkan tempat kejadian tanpa membuat penahanan. Defendan, diwakili peguam Rozaiman Abdul Rahman membuat rayuan pengurangan hukuman yang menyatakan bahawa defendan yang berusia 53 tahun sudah bercerai, tidak bekerja dan bukan seorang yang ganas.

“Dia marah dengan tuduhan mencuri oleh rakan serumah terhadapnya dan melakukan kesalahan-kesalahan berkenaan apabila hilang sabar, mungkin mabuk pada masa itu dan pesalah kali pertama,” tambah Rozaiman.

Ketua hakim dalam membuat keputusannya menyatakan bahawa apa jua perbuatan melanggar undang-undang yang dilakukan defendan mesti dihukum keras bagi mencegah kelakuan seumpamanya, walaupun dalam anggapan bahawa defendan mabuk.