Monday, July 15, 2024
23 C
Brunei

  -

  Dijenamakan jadi PKP ESS ZONE

  KUALA LUMPUR, 16 OKT – Kementerian Dalam Negeri (KDN), Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kerajaan Sabah bersetuju menjenamakan semula perintah berkurung di kawasan pantai Timur perairan Sabah kepada Perintah Kawalan Pergerakan Eastern Sabah Safety Zone (ESS ZONE) Sabah.

  Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain berkata PKP ESS ZONE Sabah akan berkuat kuasa esok bermula 6 petang di kawasan perairan sama bagi perintah berkurung itu kecuali Tawau memandangkan statistik menunjukkan tahap ancaman yang rendah serta kawalan keselamatan di perairan daerah tersebut yang memuaskan.

  Katanya perintah berkurung telah mula dilaksanakan pada 16 Julai 2014 di kawasan perairan Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Sandakan bagi menangani masalah pencerobohan serta mengekang ancaman pencerobohan pengganas Sulu atau penculikan oleh kumpulan penculik untuk wang tebusan (KFR) di kawasan pantai timur perairan Sabah dan telah diperluaskan meliputi perairan Tawau, Kinabatangan serta Beluran, setelah mengambil kira keperluan keselamatan.

  “Setelah penilaian keselamatan terkini dibuat, MKN, Kerajaan Negeri Sabah dan KDN telah bersetuju untuk menjenamakan semula perintah berkurung kepada Perintah Kawalan Pergerakan ESS ZONE Sabah,” katanya dalam kenyataan hari ini.

  Razarudin berkata perintah kawalan pergerakan ini diperlukan bagi memastikan kawasan perairan tidak diceroboh atau diancam dan pelaksanaannya akan menjamin keselamatan serta kesejahteraan rakyat Sabah di kawasan ESS ZONE. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan raikan ‘Hari Pelarian Korea Utara’ pertama

  SEOUL, 14 JULAI – Korea Selatan menandakan peristiwa penting hari ini dengan sambutan ‘Hari Pelarian Korea Utara’ pertama, hari peringatan nasional yang mengiktiraf kemajuan...