Dinosaur triceratop terbesar bakal dilelong

PARIS, 1 SEPT – Sebuah firma pelelongan Paris akan menjual contoh dinosaur triceratop terbesar di dunia, dikenali sebagai ‘Big John’ pada Oktober, dengan rangka besar itu dipamerkan kepada orang awam sebelum itu, kata penganjur semalam.

Dinosaur triceratop adalah antara dinosaur paling unik disebabkan tiga tanduk di kepalanya – satu di hidung dan dua di dahi – yang memberikan nama Latin kepada dinosaur itu.

‘Big John’ adalah contoh dinosaur terbesar yang diketahui, berusia 66 juta tahun dan dengan rangka tulang sepanjang kira-kira lapan meter.

Ia akan dipamerkan bermula 18 Oktober ini di firma pelelongan Drouot di Paris, di mana ia akan ditawarkan oleh pakar lelong Giquello pada 21 Oktober.

Ia dianggarkan akan dijual pada harga 1.2 hingga 1.5 juta euro, walaupun jualan lelong dinosaur telah terbukti tidak dapat diramalkan sebelum ini.

Gambar bertarikh 31 Ogos 2021 menunjukkan dinosaur triceratop sebelum dilelong di firma pelelongan Drouot pada Oktober. – AFP

Dinosaur itu mempunyai lesen eksport dan terdapat puluhan pembeli yang berpotensi, kata Alexandre Giquello dari firma Giquello.

Tengkorak selebar dua meter, kira-kira 200 tulang dan tanduk besar haiwan itu sedang dikumpul semalam di belakang tingkap galeri pameran Drouot di tengah Paris.

Spesimen unik dengan rangka yang sudah 60 peratus selesai dicantum – termasuk 75 peratus daripada tengkorak – Big John ditemui pada 2014 di negeri Dakota Selatan di Amerika Syarikat oleh pakar geologi Walter W. Stein Bill.

Kerja-kerja pemuliharaannya dijalankan di Trieste di Itali.

Pada Oktober, rangka dinosaur allosaurus yang unik, salah satu dinosaur paling tua, dilelong di Paris kepada seorang pembida dengan harga lebih daripada tiga juta euro, dua kali lebih tinggi daripada anggarannya. – AFP