Djokovic atasi ketakutan, hadapi Fucsovics di Paris

PARIS, 3 NOV – Pemain nombor satu dunia, Novak Djokovic mengharungi kepulangan yang sukar ke gelanggang perseorangan ATP tetapi berjuang untuk menewaskan Marton Fucsovics dari Hungary 6-2, 4-6, 6-3 pada pusingan kedua Masters Paris kelmarin.

Juara Grand Slam 20 kali berusia 34 tahun itu berkata pada hari Ahad ketakutan terbesarnya ialah kekurangan latihan perlawanan kerana tidak bermain sejak Daniil Medvedev memusnahkan impiannya untuk merangkul Grand Slam pada peringkat akhir Terbuka AS pada September lalu.

Kebimbangan pemain Serbia itu terbukti apabila Fucsovics memberikan ujian yang lebih keras daripada perasaan gentar yang timbul ketika mereka bertembung di suku akhir Wimbledon awal tahun ini.

“Ini merupakan kepulangan saya dalam saingan selepas hampir dua bulan tidak beraksi dalam kejohanan rasmi,” kata Djokovic.

“Oleh itu, sukar untuk kembali kepada rentak biasa saya tetapi saya gembira ia adalah kemenangan yang baik.”

Djokovic – yang jarang baginya juga bermain dalam acara beregu di Paris – berkata dia menjangkakan perlawanan yang sukar walaupun telah menewaskan lawannya tiga kali sebelum ini ketika mereka bertemu.

“Ia adalah pertempuran yang hebat,” katanya.

Djokovic hampir tidak perlu menggunakan gear kedua apabila mara ke set pertama dalam masa 38 minit dengan hanya tewas dua perlawanan.

Tetapi Fucsovics mengubah rentak perlawanan untuk mendahului 3-1 pada minit kedua, memberangsangkan penonton pada malam itu di Bercy. – AFP

Aksi pemain tenis Serbia, Novak Djokovic mengembalikan bola kepada pemain tenis Hungary, Marton Fucsovics dalam perlawanan tenis perseorangan ATP Paris Masters kelmarin. – AFP