Djokovic derma lebih AS$1j bantu Serbia

BELGRADE, 29 MAC – Pemain tenis nombor satu dunia, Novak Djokovic, hari ini berkata, dia mendermakan satu juta euro (AS$ 1.1 juta) untuk membantu negaranya Serbia membeli peralatan pernafasan dan barang-barang perubatan untuk memerangi COVID-19.

Pemain itu bercakap dalam satu rakaman video dari bandar Marbella di selatan Sepanyol, di mana dia dan keluarganya kini sedang berada di bawah perintah berkurung.

“Kami menderma membeli alat pernafasan dan peralatan kebersihan yang lain,” kata bintang tenis itu.

Biasanya mereka akan tinggal di Monaco, tetapi sekarang keluarganya berada di Sepanyol adalah satu kebetulan, menurut jurucakapnya.

Pemain berusia 32 tahun itu berkata dia sedang berusaha untuk mengekalkan semangat positif dan menikmati masa bersama keluarga dengan musim tenis kini terjejas oleh pandemik tersebut.

Reaksi Djokovic pada perlawanan yang lalu. Djokovic mendermakan AS$1.1 juta untuk membantu negaranya Serbia membeli peralatan pernafasan dan barangan perubatan untuk menangani COVID-19. – AFP

Kejohanan ATP lelaki dan Jelajah WTA wanita telah digantung sehingga 7 Jun, dengan Terbuka Perancis dan Wimbledon menghadapi penangguhan yang berkemungkinan dibatalkan.

“Saya tidak ingat menghabiskan banyak masa bersama keluarga saya sejak saya menjadi bapa,” kata Djokovic, yang enggan membincangkan mengenai tenis dan sambil dia membaca buku mengenai ‘sejarah Serbia’.

Beliau juga berkata merancang untuk memulakan ‘latihan fizikal yang saya lakukannya di apartmen kami.’

Djokovic mengucapkan terima kasih kepada China kerana menghantar beberapa peralatan perubatan dan doktor ke Serbia, di mana mereka sekarang membantu membendung virus COVID-19 di Belgrade.

Tujuh orang telah meninggal dunia dan lebih daripada 450 telah dijangkiti.Dengan alat bantuan pernafasan ini dia berharap tujuh juta penduduk Serbia dapat menanganinya, menurut pihak berkuasa.

“Saya berterima kasih kepada China bagi pihak saya dan seluruh negara,” katanya. – AFP