Djokovic disahkan positif COVID-19

BELGRADE, SERBIA, 23 JUN – Novak Djokovic disahkan positif COVID-19 setelah mengambil bahagian dalam siri kejohanan persahabatan tenis yang dianjurkannya di Serbia dan Croatia.

Pemain nombor satu dunia Djokovic adalah pemain keempat yang diuji positif virus itu setelah pertama kali bermain di Belgrade dan sekali lagi pada hujung minggu lalu di Zadar, Croatia.

Isterinya juga disahkan positif.

“Ketika kami tiba di Belgrade, kami menjalani ujian virus. Hasilnya saya positif, sama seperti keputusan Jelena, sementara keputusan anak-anaknya negatif,” kata Djokovic dalam satu kenyataan.

Djokovic dikritik kerana menganjurkan kejohanan dan membawa pemain dari negara luar di tengah wabak COVID-19 pada kejohanan itu.

Reaksi Novak Djokovic ketika pertandingan akhir di Jelajah Adria, kejohanan tenis amal Balkans Novak Djokovic di Belgrade. Novak Djokovic telah disahkan positif bersama dengan Grigor Dimitrov, Borna Coric dan Viktor Troicki, setelah mengambil bahagian dalam pertandingan tenis di Balkan. – AFP

Viktor Troicki mengatakan bahawa dia dan isterinya yang hamil telah didiagnosis positif dengan virus itu, sementara Grigor Dimitrov, semifinalis Grand Slam tiga kali dari Bulgaria, mengatakan pada Ahad lalu dia disahkan positif.

Borna Coric yang bermain menentang Dimitrov Sabtu lalu di Zadar mengatakan kelmarin bahawa dia juga disahkan positif.

Tidak ada kawalan ketat penjarakan sosial pada perlawanan di kedua-dua negara itu dan Djokovic dan pemain lain dilihat berpelukan satu sama lain dan berpesta di kelab malam dan restoran selepas perlawanan.

“Semua yang kami lakukan dalam sebulan terakhir, kami lakukan dengan hati yang murni dan niat yang tulus,” kata Djokovic.

“Kejohanan kami bertujuan untuk menyatukan dan berkongsi mesej solidariti dan belas kasihan di seluruh dunia.”

Djokovic, yang sebelumnya mengatakan bahawa dia menentang pengambilan vaksin untuk virus itu walaupun terpaksa melakukan perjalanan.

Dia meninggalkan Croatia selepas final dibatalkan dan diuji di Belgrade. Kenyataan itu mengatakan bahawa Djokovic tidak menunjukkan simptom gejala. – AFP