Friday, December 9, 2022
22.4 C
Brunei

-

Djokovic kembali di Piala Laver

LONDON, 25 SEPT – Novak Djokovic mempamerkan aksi memberangsangkan selepas dua bulan tidak beraksi ketika bintang Pasukan Eropah itu membelasah pemain Dunia Pasukan Frances Tiafoe 6-1, 6-3 dengan Roger Federer menceriakannya di Piala Laver pada Sabtu.

Djokovic tidak menunjukkan tanda-tanda karat ketika dia bermain buat kali pertama sejak memenangi mahkota Wimbledon ketujuh dalam karier cemerlangnya pada Julai.

Kemenangan dominan pemain berusia 35 tahun itu ke atas Tiafoe meletakkan Pasukan Eropah mendahului 6-4 di Arena O2 London, dengan Djokovic akan kembali ke gelanggang bergandingan dengan Berrettini untuk perlawanan beregu menentang Sock dan Alex de Minaur pada petang Sabtu.

Djokovic, juara Grand Slam 21 kali, terlepas Terbuka AS pada September kerana statusnya yang tidak divaksin, menyebabkan dia berehat secara paksa daripada aksi kompetitif.

Dia segera kembali ke rutin lama menentang pemain separuh akhir Terbuka AS, Tiafoe apabila dia mematahkan perlawanan pada permainan keempat dan sekali lagi pada permainan keenam untuk mengambil set pembukaan dalam masa 23 minit sahaja.

Federer mengucapkan selamat tinggal dengan perasaan yang penuh sebak kepada tenis lewat malam Jumaat apabila juara Grand Slam 20 kali dan pasangan beregu Rafael Nadal ditewaskan oleh Tiafoe dan Jack Sock.

Pemain berusia 41 tahun itu mengumumkan awal bulan ini bahawa dia akan bersara selepas Piala Laver disebabkan kecederaan lutut yang menyebabkan dia diketepikan sejak Wimbledon pada 2021.

Isu kecergasan Federer bermakna dia hanya boleh bermain satu perlawanan beregu, jadi Matteo Berrettini dipanggil ke dalam skuad Pasukan Eropah untuk menggantikan legenda Switzerland itu selepas perlawanan terakhir dalam kariernya yang luar biasa. – AFP

Aksi Novak Djokovic dari pasukan Eropah membalas pukulan semasa perlawanan menentang Jack Sock dan Alex de Minaur dari pasukan Dunia pada hari kedua kejohanan tenis Piala Laver di O2 di London, 24 September. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -