Djokovic mara pusingan terbuka Itali

ROM, 16 SEPT – Novak Djokovic memulakan kejohanan Terbuka Itali pertamanya dengan satu kemenangan hari ini, mara ke pusingan ketiga kejohanan gelanggang tanah liat sejak disingkirkan pada Terbuka AS awal bulan ini.

Pemain nombor satu dunia, penerima penyingkiran pusingan pertama di Rom, menewaskan pemain Itali Salvatore Caruso 6-3, 6-2 di Foro Italico.

Pemenang Rom empat kali, Djokovic akan berdepan sama ada rakan senegara Filip Krajinovic atau pemain Itali Marco Vevvhinato untuk menempah satu tempat dalam suku akhir.

Djokovic tidak dapat ditewaskan pada 2020 sebelum kesilapan dramatiknya dalam 16 pusingan terakhir di New York pada 6 September selepas dia secara tidak sengaja memukul bola dan terkena pengadil garisan dalam perasaan kecewa.

Pemenang Rom sembilan kali, Rafael Nadal akan mencatat kepulangannya dalam pertandingan pada lewat hari ini selepas tidak beraksi selama enam bulan disebabkan pandemik koronavirus.

Pemain pilihan nombor dua itu bermain menentang Pablo Carreno, dari Sepanyol, peserta separuh akhir Terbuka AS baru-baru ini, untuk menempah satu kedudukan dalam pusingan ketiga.

Pemain pilihan keenam Belgium David Goffin tewas dalam perlawanan pusingan kedua 6-2, 6-2 kepada pemain Croatia Marin Cilic dalam persediaan terakhir untuk Terbuka Perancis di Roland Garros bermula pada 27 September. – AFP

Aksi Novak Djokovic semasa membalas hantaran pada sesi latihan kejohanan tenis Terbuka Itali di Rom. – AP