DNA bongkar suspek sebenar pembunuhan ngeri

MONTREAL, 16 OKT – Bukti terbaharu mendedahkan pendakwaan terhadap seorang lelaki kerana didapati bersalah membunuh kanak-kanak berusia sembilan tahun pada 1984, adalah penghakiman tidak tepat.

Penemuan tergempar itu menyusul selepas pasukan penyelidik meneliti kandungan asid deoksiribonukleik (DNA) pada tertuduh sebenar kes pembunuhan itu yang kini sudah meninggal dunia.

Menggunakan teknik genealogi genetik, perbandingan sampel DNA dengan saudara terdekat berjaya membongkar suspek sebenar kes pembunuhan Christine Jessop.

Lelaki berkenaan dikenali sebagai Calvin Hoover, iaitu jiran kenalan ahli keluarga mangsa yang dilaporkan media, bertindak membunuh diri pada 2015 lalu.

Pemangku Ketua Polis Toronto, James Ramer, berkata suspek sebenar kes pembunuhan yang menggemparkan seluruh Kanada itu akan ditangkap sekiranya dia masih hidup sehingga kini.

“Malangnya, dia (suspek sebenar) sudah meninggal dunia,” katanya.

Jessop dilaporkan diculik selepas keluar dari rumahnya di utara Toronto, berdekatan Queensville, pada 3 Oktober 1984.

Hasil bedah siasat terhadap mayat mendapati, kanak-kanak perempuan itu didera secara seksual dan ditikam sehingga mati, sebelum ditemui beberapa bulan kemudian di kawasan yang terletak kira-kira 50 kilometer dari lokasi penculikan.

Susulan itu, jiran keluarga Jessop, Guy Paul Morin, diberkas pada 1985 berikutan pembunuhan kanak-kanak perempuan terbabit dan disabit bersalah selepas perbicaraan dijalankan.

Bagaimanapun, penelitian terhadap jujukan DNA bersandarkan teknologi terkini mendapati Paul tidak bersalah pada 1995. – AFP