Saturday, April 20, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Doa, solidariti tetap bersamamu Palestin

  Oleh Nurdiyanah R. –

  ‘Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul’, begitulah perumpamaan yang menggambarkan krisis kemanusiaan yang mencengkam Palestin selama berdekad-dekad.

  Rakyat Palestin sehingga detik ini masih bertarung nyawa dalam menjalani kehidupan harian akibat konflik yang bagaikan tiada berpenghujung.

  Menyaksikan kemusnahan dilakukan ke atas nyawa dan harta benda saudara-saudara Islam di Palestin yang banyak tersebar di media-media massa, sungguh memilukan. Hanya mereka yang betul-betul dapat memahami erti keperitan hidup sebenar dengan kehilangan insan-insan tersayang bahkan tempat mereka berteduh juga hancur musnah.

  Komuniti Islam di seluruh dunia khususnya telah menunjukkan sokongan terhadap rakyat Palestin dengan memanjatkan doa kepada Allah demi kesejahteraan mereka semua. Jauh di sudut hati, doa dan solidariti semua tidak akan putus demi bumi Palestin.

  Negara Brunei Darussalam zahir solidariti

  Negara Brunei Darussalam turut menzahirkan keprihatinan mendalam terhadap peningkatan keganasan mengakibatkan kehilangan nyawa penduduk yang tidak berdosa, penderitaan dan kemusnahan harta benda terhadap rakyat dan bumi Palestin.

  Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Ugama bersama Yang Berhormat Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan semasa Majlis Pelancaran SMS Brunei Prihatin Tabung Kemanusiaan Palestin pada 18 Oktober lalu. – Gambar oleh Muiz Matdani
  Majlis Solat Sunat Hajat, membaca Surah Yasin dan Doa Khas anjuran KHEU telah diadakan di Jame’ ‘Asr Hassanil Bolkiah, pada 12 Oktober lalu. – Gambar oleh Muiz Matdani
  Rakyat Palestin melintasi kereta yang rosak di hadapan bangunan sekolah yang dikendalikan oleh Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin (UNRWA). – AFP

  Perkara berkenaan ditegaskan dalam kenyataan Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri berhubung perkembangan terkini di Palestin pada 9 Oktober lalu. Kenyataan antaranya menyatakan Negara Brunei Darussalam mengulangi perpaduan terhadap rakyat Palestin dan penubuhan sebuah negara Palestin yang merdeka, berdasarkan sempadan sebelum 1967, dengan Baitulmaqdis sebagai ibu kotanya.

  Selain itu, Negara Brunei Darussalam juga menggesa semua pihak segera menghentikan segala bentuk keganasan dan bertenang. Pihak kementerian selanjutnya menyeru semua pihak untuk mematuhi kewajipan masing-masing selaras dengan undang-undang antarabangsa, termasuk Piagam Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), khususnya dalam melindungi sekuriti dan keselamatan orang awam.

  Peningkatan konflik dan keganasan di Palestin menuntut tindakan segera untuk mewujudkan persekitaran yang kondusif bagi rundingan damai tanpa berlengah-lengah.

  Untuk tujuan ini, Negara Brunei Darussalam mengesahkan sokongan terhadap usaha antarabangsa bertujuan untuk mencapai keamanan yang komprehensif, adil dan berkekalan di Timur Tengah berdasarkan undang-undang antarabangsa dan resolusi PBB yang berkaitan.

  Nasib rakyat Palestin kekal menjadi teras konflik di Timur Tengah. Selama beberapa dekad, rakyat Palestin telah dinafikan hak mereka yang tidak boleh dipisahkan untuk menentukan nasib sendiri, keamanan dan kebebasan, akibat pendudukan yang berpanjangan, pemindahan secara paksa dan pengembangan penempatan haram yang berterusan.

  Panjatkan doa demi perlindungan untuk Palestin

  Doa merupakan senjata dan kekuatan umat Islam yang beriman kepada Allah SWT dan rasulNya untuk menguatkan kehidupan lebih-lebih lagi dalam sama-sama mencari keberkatan, keredaan dan perlindungan Allah dalam segenap kemungkaran.

  Dalam pada itu, sebagai salah satu usaha umat Islam di negara ini untuk memohon doa kepada Ilahi agar rakyat dan negara Palestin diberikan perlindungan dan keselamatan, Majlis Solat Sunat Hajat, Membaca Surah Yasin dan Doa Khas anjuran Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) telah dilaksanakan pada 12 Oktober lalu, yang bukan sahaja berlangsung di masjid tumpuan di Jame’ ‘Asr Hassanil Bolkiah, Kampung Kiarong, Daerah Brunei dan Muara bahkan juga diadakan serentak di masjid, surau dan balai ibadat seluruh negara dengan beberapa buah masjid sebagai tumpuan utama di tiga daerah lain.

  Bagi Daerah Belait, ia diadakan di Masjid Mohammad Jamalul Alam, Kuala Belait, Daerah Tutong di Masjid Hassanal Bolkiah, Pekan Tutong dan Masjid Utama Mohammad Salleh, Pekan Bangar bagi Daerah Temburong.

  Penubuhan Tabung Kemanusiaan Rakyat Palestin

  Menerusi pendekatan senegara dalam menyalurkan bantuan dan serba sedikit meringankan kesengsaraan dan beban penduduk Palestin yang terjejas di Gaza, berikutan pertempuran yang berlarutan sejak 7 Oktober lalu, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam telah memperkenankan penubuhan Tabung Kemanusiaan Rakyat Palestin di Gaza 2023 dan Jawatankuasa Kebangsaan Tabung Kemanusiaan Rakyat Palestin di Gaza 2023.

  Sehubungan itu, satu majlis pelancaran SMS Brunei Prihatin Tabung Kemanusiaan Palestin telah dilancarkan pada 18 Oktober lalu oleh Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhomat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman bersama Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Nazmi bin Haji Mohamad yang berlangsung di Bilik Persidangan, Stadium Negara Hassanal Bolkiah, Berakas.

  Majlis pelancaran tersebut merupakan salah satu usaha untuk memberikan kemudahan kepada orang ramai bagi menghulurkan derma kepada tabung berkenaan yang diungkayahkan bersama Datastream Digital (DST) Sdn Bhd, Progresif Sdn Bhd dan imagine Sdn Bhd. Tempoh kutipan SMS akan berlangsung selama tiga bulan sehingga 18 Januari 2024.

  Oleh yang demikian, orang ramai yang berhasrat untuk mengadakan kutipan derma bagi tabung berkenaan hendaklah memohon kebenaran terlebih dahulu daripada Jabatan Pembangunan Masyarakat (JAPEM) selaku Urus Setia Jawatankuasa Kebangsaan Tabung Kemanusiaan Rakyat Palestin di Gaza 2023, jika hasil kutipan bersih (100 peratus) disumbangkan kepada tabung berkenaan.

  Jika ada individu, persatuan dan agensi lain yang berdaftar ingin menderma sebahagian daripada hasil kutipan bersih yang diperoleh menerusi aktiviti-aktiviti yang diadakan dalam bentuk hiburan awam, disarankan untuk memohon kebenaran terlebih dahulu daripada Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri.

  Selain itu, orang ramai yang berhasrat memberikan sumbangan juga boleh menderma secara dalam talian melalui akaun Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD), nombor akaun 00-001-01-0089051 (Tabung Kemanusiaan Rakyat Palestin di Gaza 2023) atau melalui perkhidmatan BIBD QuickPay dengan mengimbas kod QR yang boleh didapati di poster-poster dan pelekat-pelekat Tabung Kemanusiaan Rakyat Palestin di Gaza 2023.

  Peti tabung juga disediakan di masjid-masjid, surau dan balai ibadat, bangunan bank, premis perniagaan dan bangunan awam seluruh negara. Di samping itu, orang ramai juga boleh terus menghantar derma kepada Urus Setia Tabung Kemanusiaan Rakyat Palestin di Gaza 2023 di Bahagian Pengurusan dan Pentadbiran, Tingkat 2, JAPEM, Bangunan KKBS, Jalan Kebangsaan di ibu negara pada waktu pejabat.

  Teruslah bermunajat

  Sebagai usaha dan tanda simpati kita kepada saudara-saudara sesama Islam, teruslah bermunajat dengan memohon pertolongan daripada Allah SWT dengan menunaikan solat sunat Hajat selepas solat fardu Maghrib dan Isyak dan sebelum solat fardu Jumaat di semua masjid, surau dan balai ibadat seluruh negara. Begitu juga amalan membaca Doa Qunut Nazilah pada setiap solat fardu Jumaat bagi memohon rakyat dan bumi Palestin dan umat Islam di seluruh dunia selamat dan terpelihara daripada bencana peperangan dan angkara musuh.

  Janganlah sesekali meremehkan kekuatan doa kepada Allah SWT kerana doa merupakan ungkapan yang menggambarkan perasaan dan hajat seseorang dan juga pengakuan bahawa Allah SWT merupakan pemilik kuasa mutlak terhadap segala apa yang berlaku.

  Malah doa mempunyai kedudukan mulia di sisi Allah SWT dan orang-orang yang berdoa, amat disukai oleh Allah SWT.

  Ini terbukti sepertimana firman Allah SWT dalam Surah Al-Baqarah ayat 186, yang tafsirnya ‘Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadaMu mengenai Aku maka beritahu kepada mereka sesungguhnya Aku (ALLAH) sentiasa hampir kepada mereka: Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanKu dengan mematuhi perintahKu dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul’.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...