Doktor di Korea Selatan mogok besar-besaran

SEOUL, 26 OGOS – Puluhan ribu doktor melancarkan mogok berskala penuh di seluruh negara hari ini sebagai protes terhadap rancangan reformasi tenaga kerja perubatan kerajaan, walaupun ada perintah untuk kembali bekerja, lapor agensi berita Yonhap.

Tindakan kolektif tiga hari oleh doktor, termasuk pekerja pelatih dan doktor penduduk di hospital umum dan pengamal di klinik kejiranan, hadir ketika mereka menolak tindakan kerajaan untuk meningkatkan jumlah pelajar perubatan. Susulan itu, Kementerian Kesihatan mengeluarkan arahan mewajibkan doktor kembali bertugas berikutan kebimbangan peningkatan kes COVID-19.

“Mulai 8 pagi, kerajaan mengarahkan doktor felow dan pelatih yang bertugas di hospital di Seoul, wilayah Gyeonggi dan Incheon segera kembali bekerja,” kata Menteri Kesihatan Park Neunghoo.

Mereka yang ingkar tanpa alasan munasabah boleh dikenakan tindakan ditarik lesennya dan dikenakan hukuman penjara kurang dari tiga tahun atau denda kurang dari 30 juta won (AS$25,000).

Kementerian Kesihatan berkata sektor perubatan dan pihak kerajaan sudah mencapai kesepakatan untuk menangguhkan rancangan pembaharuan itu sehingga pandemik COVID-19 berjaya dikawal.

Doktor-doktor memegang kadbod bertulis kritikan terhadap dasar perubatan kerajaan di sebuah hospital di Suwon, Korea Selatan, kelmarin. Puluhan ribu doktor mengadakan mogok terhadap reformasi perubatan kerajaan itu. – AP

Bagaimanapun, kesepakatan itu ditolak Korean Intern and Resident Association (KIRA) yang mewakili doktor pelatih, kata kementerian. Ribuan doktor pelatih melakukan mogok sejak akhir minggu lalu, mendesak kerajaan membatalkan rancangan itu.

Mogok itu menyebabkan gangguan dalam sistem rawatan kesihatan tatkala negara ini sedang bergelut untuk membendung peningkatan kes baharu COVID-19.

Hari ini Korea Selatan melaporkan 320 kes baharu termasuk 307 jangkitan tempatan, meningkatkan jumlah kes menjadi 18,265, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Korea.

Lima hospital utama di negara ini terpaksa memendekkan waktu klinik dan menangguhkan beberapa pembedahan. Sebanyak 115 pembedahan di Pusat Perubatan Samsung ditunda.

Sebahagian klinik kejiranan ditutup pada Rabu. Kira-kira 33 peratus pengamal perubatan menutup klinik semasa mogok pertama awal bulan ini.

Pembaharuan itu membabitkan rancangan untuk memperluas kuota kemasukan di sekolah perubatan sebanyak 4,000 dalam tempoh 10 tahun akan datang, mulai 202 di samping membuka sekolah perubatan awam baharu.

Ia akan meningkatkan jumlah pelajar yang diterima setiap tahun kepada 3,458 untuk tempoh 2022-2031 berbanding sekarang seramai 3,058. – Bernama