Dos kedua vaksin tertakluk kepada dos pertama

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 NOV – Pengambilan dos kedua vaksin COVID-19 adalah tertakluk kepada dos vaksinasi pertama.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar menjelaskan, jika dos pertama menggunakan vaksin jenis Sinopharm dan Moderna, tempohnya adalah empat minggu bersamaan dengan 28 hari dan tempoh ini tidak boleh dikurangkan.

Manakala itu, bagi vaksin jenis Astrazeneca pula tempoh yang diberikan adalah lima ke 12 minggu, sementara jenis Pfizer pula tiga minggu dan untuk diawalkan dari tempoh itu adalah tidak digalakkan.

Yang Berhormat Dato menekankan perkara itu bagi mengulas mengenai pengambilan dos kedua lebih awal dari tempoh yang sepatutnya semasa sidang media yang berlangsung di Kementerian Kesihatan, hari ini. Beliau seterusnya menambah, walaupun tidak banyak kesan berlaku jika pengambilan awal vaksin dari tempoh yang ditetapkan, tetapi dikhuatiri tindak balas antibodi tidak mencapai seperti apa yang dihasratkan.

Yang Berhormat Dato turut menegaskan bahawa apabila memasuki Fasa Peralihan yang bermula esok, mereka yang telah mendapatkan vaksinasi lengkap diingatkan bahawa COVID-19 masih ada selain disarankan keluar bila benar-benar perlu dan ada kepentingan sahaja.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa sidang media di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan. – Gambar oleh Muiz Matdani