Dos penggalak kedua belum disyorkan

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 APRIL – Walaupun beberapa negara telah mengesyorkan pengambilan dos penggalak kedua tapi Kementerian Kesihatan Negara Brunei Darussalam buat masa ini belum lagi mengesyorkan pengambilan dos penggalak kedua buat golongan warga emas.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar menjelaskan perkara itu semasa menjawab persoalan media yang ditimbulkan mengenai beberapa buah negara yang telah menawarkan dos penggalak kedua untuk golongan terbabit pada sidang media di Dewan Al-Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Yang Berhormat Dato menyatakan pemberian dos penggalak kedua perlu mempertimbangkan beberapa perkara seperti melihat dari segi berapa ramai penduduk dalam negara berkenaan yang telah melengkapkan dua dos vaksin.

“Bagi negara Brunei, penduduk kita mencapai lebih 90 peratus yang telah melengkapkan dua dos vaksin manakala lebih 61 peratus sudah mendapatkan dos penggalak.

“Tapi kita juga mengetahui semakin lama imuniti itu akan berkurangan tapi imuniti ini ada dua jenis iaitu humoral antibody dan cellular antibody dan kita berharap memory cellular antibody akan ingat dan sedikit sebanyak dapat akan mengurangkan risiko jangkitan yang lebih teruk,” jelasnya.

Beliau seterusnya menambah, ada yang didapati negara luar yang diutamakan dos penggalak ini adalah bagi orang immunocompromised iaitu mereka yang mempunyai imuniti benar-benar rendah dan mempunyai masalah kesihatan.

“Ini memang ada disyorkan di beberapa negara, tetapi ianya bukan sebagai program seluruh negara namun kita akan memantau negara-negara yang melakukan pemberian dos penggalak sedemikian,” tambahnya.