DPMM FC ungguli kumpulan B

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 OKT – DPMM FC mengungguli Kumpulan B Piala Singapura selepas menewaskan Hougang United 1-0 di Stadium Jalan Besar di Singapura, kelmarin.

Jaringan penyerang Andrei Varankou pada minit ke-80 membuktikan perbezaan pada petang itu sekali gus mengekalkan rekod belum pernah tewas DPMM FC.

Sepakan sudut Hendra Azam dan tandukan Charlie Clough telah mencemaskan gawang Hougang United pada awal. Varankou yang mendapat bola hasil hantaran cantik pemain tengah itu melalui sepakan percuma menyaksikan tandukannya tersasar.

Penyerang Hougang Shahfiq Ghani berjaya mencari ruang tetapi penjaga gol DPMM FC, Wardun Yussof dapat membaca pergerakannya.

Rembatan pemain gantian DPMM FC, Razimie Ramlli pada perlawanan itu juga merupakan satu lagi peluang untuk menambah jaringan tetapi tandukan rakannya gagal menemui sasaran. Razimie memecah perangkap ofsaid dan membuat rembatan rendah namun penjaga gawang Hougang, Khairulhin Khalid berjaya mematikan bola.

Bagaimanapun, Varankou mendapat peluang untuk membuat perbezaan bagi memastikan pasukan pelawat mendapat mata penuh dengan memanfaatkan bola melantun 10 minit sebelum tamat.

Skuad Gegar Gegar mengalami detik cemas dalam masa kecederaan selepas sepakan percuma Shahfiq gagal ditangkap kemas oleh Wardun tetapi pertahanan pasukan pelawat berjaya meneutralkan ancaman.

Brunei DPMM FC hanya memerlukan satu mata dalam perlawanan terakhir menentang penyandang gelaran Albirex Niigata (S) untuk mengesahkan kelayakan ke peringkat kalah mati.

Pertemuan DPMM FC dan Hougang pada Piala Singapura di Stadium Jalan Besar, kelmarin. – Gambar SPL