Drogba tawar hospital lawan virus

ABIDJAN,13 APRIL – Bekas penyerang Chelsea Didier Drogba telah menawarkan hospital miliknya di negara asalnya, Ivory Coast untuk melawan pandemik koronavirus, ahli politik setempat memberitahu.

Drogba, yang menjaringkan 65 gol dalam 105 penampilan bagi negaranya dan memenangi Liga Juara-juara bersama kelab Liga Perdana Inggeris semasa kariernya, telah mencadangkan untuk menggunakan hospital Laurent Pokou di Abidjan.

“Kami ingin berterima kasih kepada Drogba untuk hadiah yang dianggap sebagai satu langkah patriotik,” kata ketua majlis wilayah bandar, Vincent Toh Bi.

Pusat tersebut terletak di tengah daerah Attercoube dan belum lagi berfungsi sepenuhnya tetapi ia masih boleh digunakan ketika musim krisis.

“Ia terpulang kepada kerajaan untuk mengesahkannya dan menjadikannya berfungsi,” pengarah yayasan Drogba yang menjalankan unit itu, Mariam Breka berkata.

Sejak bermulanya penularan COVID-19, empat orang telah terkorban dan 533 kes telah dicatatkan di Ivory Coast. – AFP

Didier Drogba telah menawarkan hospital miliknya, Laurent Pokou, di negara asalnya, Ivory Coast untuk melawan pandemik koronavirus.- Agensi