Wednesday, February 8, 2023
22.3 C
Brunei

-

Dua artifak Dinasti Nguyen dikembalikan ke Vietnam

THUA THIEN HUE – Dua artifak Dinasti Nguyen dari abad ke-19 sedang dalam perjalanan pulang ke Vietnam selepas dibeli oleh sebuah syarikat pada lelongan di Barcelona, ​​Sepanyol.

Artifak tersebut, termasuk topi mandarin dan pakaian Nhat Binh (pakaian diraja Dinasti Nguyen), telah dibeli oleh Sunshine Group Joint Stock Company dalam lelongan pada Oktober 2021.

Mereka kemudiannya didermakan ke Wilayah Thua Thien Hue, di mana terletaknya kompleks istana diraja Dinasti Nguyen.

Topi mandarin Vietnam, dilengkapi kotak kayu divarnis dan berlapis emas, pada mulanya ditawarkan oleh rumah lelong pada 500 hingga 600 euro. Walau bagaimanapun, ia dijual pada harga 600,000 euro, tidak termasuk cukai.

Sementara itu, pakaian Nhat Binh, pakaian harian yang dipakai oleh Permaisuri Balu, Permaisuri, dan puteri Dinasti Nguyen, juga mendapat jumlah yang besar.

Kedua-dua barangan yang dilelong itu dijual pada harga kira-kira AS$1.5 juta secara keseluruhan.

Pemimpin wilayah itu berkata beliau menghargai sikap murni syarikat itu kerana memulangkan artifak itu dan menugaskan agensi berkaitan untuk bekerjasama dengan syarikat itu bagi menyelesaikan prosedur undang-undang mengenai pendermaan artifak itu.

Artifak itu dijadualkan tiba di Vietnam pada awal April. Topi mandarin dibuat sekitar akhir abad ke-19 atau awal abad ke-20, manakala pakaian sutera bermula pada abad ke-19.

Artifak berkenaan akan dipelihara dan dipamerkan di Hue Museum of Royal Fine Arts, menurut Hoang Viet Trung, pengarah Pusat Pemuliharaan Monumen Hue. – ANN/VNS

Topi mandarin dari Dinasti Nguyen dijual pada harga 600,000 euro pada lelongan di Sepanyol. – ANN/VNS
Pakaian Nhat Binh, pakaian diraja Dinasti Nguyen. – ANN/VNS

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -