Dua juta penduduk jalani ujian COVID-19

BEIJING, 22 JAN – Beijing hari ini memulai usaha untuk melakukan ujian COVID-19 ke atas dua juta penduduk dalam tempoh 48 jam ketika bandar itu bergelut untuk mengesan kluster baharu yang dipercayai berkaitan dengan varian virus yang lebih mudah menular.

Barisan panjang penduduk melakukan ujian COVID-19 dilihat di ibu kota China – yang melaporkan 19 kes dalam minggu terakhir ini – ketika kempen ujian koronavirus sedang berlangsung di daerah Dongcheng dan Xicheng.

Dua daerah pusat bandar itu merangkumi Tiananmen Square dan beberapa pejabat kementerian kerajaan, dan merupakan rumah bagi sekitar dua juta penduduk.

AFP menyaksikan satu barisan panjang melebihi 400 meter dengan sekitar 1,000 orang menunggu untuk diuji.

“Saya menerima pesanan pagi ini dan menyangka saya akan datang pada waktu makan tengah hari, tetapi saya dapati begitu ramai orang di sini beratur untuk diuji,” kata seorang penduduk Dongcheng.

Orang ramai beratur menunggu giliran masing-masing sebelum menjalankan ujian koronavirus di Beijing, kelmarin. – AFP

Pegawai merancang untuk menyelesaikan ujian COVID-19 itu esok, sebelum Tahun Baharu China menjelang tiba – yang pada kebiasaannya ratusan juta penduduk akan memulakan perjalanan ke seluruh negara untuk mengunjungi keluarga mereka.

Penduduk tempatan telah mengadu tentang masa menunggu yang terlalu lama dalam suhu yang membeku, dengan pengguna media sosial hari ini mengeluh dengan ujian tersebut yang ‘tiada berkesudahan’ dan mengganggu waktu mereka di hujung minggu.

“Saya beratur di sini selama tiga jam sebelum diuji,” kata seorang pengguna di platform Weibo seperti Twitter di China.

Pemerintah daerah Xicheng berkata dalam media sosial hari ini bahawa beberapa kes yang disahkan telah memasuki wilayah tersebut, sekali gus meningkatkan risiko penularan.

Daerah Dongcheng juga memberikan notis pemberitahuan bahawa ujian akan diadakan secara berkumpulan hari ini dan esok untuk penduduk dan pekerja. – AFP