Dua kejohanan golf ditunda akibat COVID-19

SYDNEY, 3 SEPT – Dua acara kejohanan golf terbesar Australia hari ini menunda tarikh kejohanan di tengah-tengah kebimbangan mengenai keselamatan awam dan peraturan kuarantin bagi pemain-pemain semasa pandemik COVID-19.

Kejohanan Terbuka Australia, yang terpaksa dibatalkan pada saat akhir buat kali pertama sejak 1945 ketika koronavirus menular, bakal dilangsungkan pada 25 hingga 28 November di The Australian Golf Club di Sydney.

Namun ia telah dijadualkan semula ke waktu yang belum ditentukan pada lewat Januari atau Februari.

Sementara itu, Kejohanan PGA Australia, bakal dianjurkan pada 2 Disember di Royal Queensland, akan dijadualkan daripada 13 hingga 16 Januari.

“Keputusan itu dibuat bukan dengan sewenang-wenangnya apabila kita bercakap mengenai kejohanan utama yang memberi peluang kepada ahli-ahli kami untuk bermain,” kata ketua eksekutif PGA Australia, Gavin Kirkman.

“Walaupun kes COVID-19 adalah satu kebimbangan besar, ia juga memerlukan kuarantin yang mana ia menyukarkan untuk menganjurkan kejohanan golf.

“Tidak semua negara memerlukan pengunjung antarabangsa untuk menjalani kuarantin, sebagai contoh Amerika Syarikat, dan ini meletakkan Australia berada dalam kerugian bagi sukan antarabangsa.”

Sempadan antarabangsa Australia kekal ditutup bagi kebanyakan pengunjung dan malahan pergerakan penduduk antara sebuah negeri ke sebuah negeri yang lain juga boleh menyebabkan mereka menjalani kuarantin mandatori selama dua minggu.

Kirkman berkata dia merasa optimis bahawa program vaksinasi Australia akan dipercepatkan, keadaan akan berubah awal tahun hadapan. – AFP

Gambar fail Matt Jones meraikan kemenangan di Terbuka Australia pada 2019. Dua acara kejohanan golf Australia terpaksa ditunda akibat kerisauan mengenai penularan koronavirus.- AP