Dua korea uji kekuatan peluru berpandu

SEOUL, KOREA SELATAN, 15 SEPT – Korea Selatan dan Utara masing-masing menguji peluru berpandu beberapa jam jaraknya hari ini dalam pertunjukan kekuatan tentera yang pastinya memburukkan lagi ketegangan antara kedua-dua pesaing.

Pejabat presiden Korea Selatan berkata negara itu melancarkan ujian peluru berpandu balistik bawah air pertama. Ia berkata peluru buatan domestik itu meluncur dari sebuah kapal selam dan mengenai sasarannya.

Kenyataan itu berkata senjata itu diharapkan dapat membantu Korea Selatan menangkis ancaman luar – rujukan jelas kepada Korea Utara, yang menguji dua peluru berpandu balistik jarak dekat sebelumnya.

Pelancaran itu muncul dua hari selepas Korea Utara berkata ia melepaskan tembakan peluru berpandu krus baharu, ujian senjata pertamanya dalam masa enam bulan.

Pakar-pakar berkata pelancaran Korea Utara itu adalah untuk memberi tekanan kepada Amerika Syarikat dalam harapan untuk mendapatkan pembatalan sekatan dikenakan ke atas Korea Utara.

Ujian Korea Selatan itu akan kelihatannya membuat Korea Utara berang, yang sering menuduh pesaingnya itu bersikap kepura-puraan dengan memperkenalkan senjata-senjata moden di samping menyeru bagi rundingan antara negara berpisah itu.

Tentera Korea Selatan berkata peluru berpandu balistik Korea Utara meluncur kira-kira 800km sebelum mendarat di perairan antara Semenanjung Korea dan Jepun.

Ujian hari ini itu muncul ketika Menteri Luar Negeri China, Wang Yi berada di Seoul bagi menghadiri mesyuarat bersama Moon dan para pegawai kanan lain untuk membincangkan
mengenai Korea Utara dan isu-isu lain. – AP

Gambar kanan menunjukkan peluru berpandu balistik bawah laut pertama yang dilancarkan oleh Korea Selatan sementara gambar atas menunjukkan peluru berpandu milik Korea Utara yang turut dilancarkan. – AP