Friday, March 24, 2023
22.9 C
Brunei

-

Dua nelayan didenda langgar Perintah Perkapalan Pedagang

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 JUN – Dua orang nelayan tempatan telah diperintahkan oleh Mahkamah Majistret, di sini, baru-baru ini, untuk membayar denda kerana melanggar Perintah Perkapalan Pedagang.

Majistret Harnita Zelda Skinner memerintahkan nakhoda kapal, Haji Amdi bin Haji Tuah, 44, membayar denda $5,000 atau akan terpaksa menjalani hukuman penjara lima bulan jika gagal membayar.

Kru kapal, L/Kpl 4088 Mohamed Rifa’e bin Haji Johari pula diperintahkan untuk membayar $4,000 atau berdepan empat bulan penjara.

Timbalan Pendakwa Raya Adli Haji Mohd Zaidi mendedahkan di mahkamah bahawa kedua-dua mereka telah melanggar perintah berkenaan dengan menangkap ikan dalam perimeter Zon Keselamatan Champion Shoal Oilfield menggunakan bot mereka yang berdaftar Brunei.

Mereka ditemui di 1.38 kilometer dari sempadan timur Oilfield oleh pasukan peronda maritim agensi penguatkuasaan bersama pada pukul 10:45 pagi 10 November 2021.

Peronda menghampiri bot, mengeluarkan arahan kepada kedua-dua mereka dan mengiringi bot ke ibu pejabat Polis Marin.

Pemeriksaan ke atas bot itu menemui sebanyak 10 kilogram ikan dan sotong, bersama peralatan memancing.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun tingkat kerjasama

TOKYO, 23 MAC - Jepun dan Korea Selatan hampir serentak menarik tuntutan eksport mereka terhadap satu sama lain sebagai tanda terbaharu hubungan yang bertambah...
- Advertisment -