Dua polis cedera ditembak semasa bantahan

CHICAGO, 24 SEPT – Dua pegawai polis Amerika Syarikat  cedera ditembak di pinggir bandar Louisville, Kentucky, ketika tunjuk perasaan terhadap kematian wanita kulit hitam Breonna Taylor, lapor agensi berita Xinhua.

Kedua-dua pegawai polis itu dihantar ke hospital universiti. Seorang berada dalam keadaan stabil dan seorang lagi menjalani pembedahan, kata Pemangku Ketua Polis Jabatan Polis Metro Louisville (LMPD) Robert Schroeder pada taklimat media yang diadakan di Louisville pada malam semalam.

Seorang suspek telah ditahan, kata Schroeder, enggan mendedahkan lebih banyak maklumat. Beliau berkata ia adalah ‘keadaan yang sangat serius dan berbahaya.’

Seluruh bandar Louisville dikenakan perintah berkurung bermula 9 malam waktu tempatan, lapor media tempatan.

Taylor, 26, ditembak mati oleh beberapa pegawai LMPD pada 13 Mac ketika mereka melaku serbuan  di apartmennya, dan tembakan meletus setelah teman lelakinya melepaskan tembakan amaran kerana menyangka pegawai berpakaian biasa itu adalah penceroboh.

Berikutan itu, tunjuk perasaan berlaku pada tengah hari semalam di Louisville apabila tiada seorang pun daripada ketiga-tiga pegawai yang terlibat dalam insiden pembunuhan Taylor di apartmentnya didakwa. Protes itu tersebar dengan cepat sehingga ke Washington, New York dan Atlanta. – Bernama