Dua rumah dijilat api, tiada korban jiwa

Oleh Sim Y. H.
Gambar serahan JBP

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 OGOS – Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) menyarankan orang ramai untuk terus meningkatkan kewaspadaan dan lebih peka dalam mengetahui aspek keselamatan kebakaran bagi menghindarkan kejadian kebakaran dan memastikan kediaman mereka dilengkapi dengan peralatan keselamatan seperti alat pemadam api ringan jenis debu kering dan selimut api.

Saranan itu ditekankan lagi oleh JBP berikutan dua panggilan insiden kebakaran rumah yang berasingan iaitu di kawasan Kampung Subok dan Kampung Kiarong, hari ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh JBP di sini, panggilan bagi insiden kebakaran rumah di kawasan Kampung Subok diterima pada pukul 11:20 pagi di mana empat buah jentera dari Balai Bomba Bandar Seri Begawan, Balai Bomba Berakas dan Balai Bomba Beribi yang diketuai oleh pegawai pemerintah Operasi A bersama 19 orang anggota dikejarkan ke tempat kejadian.

Apabila tiba di tempat kejadian, api besar telah membakar keseluruhan bahagian atas sebuah rumah jenis dua tingkat yang diperbuat daripada konkrit keseluruhannya dan beratapkan spandik berukuran 30 meter lebar x 40 meter panjang.

Anggota bomba dan penyelamat bertindak untuk memadamkan kebakaran menggunakan tiga aliran dengan air diperoleh dari tangki jentera serta pili-pili bomba di mana api dapat dikawal dalam masa dua minit.

Anggota bomba dan penyelamat semasa memadam kebakaran pada rumah dua tingkat di kawasan Kampung Subok, kelmarin.
Anggota bomba dan penyelamat bertindak memadamkan kebakaran pada rumah banglo yang telah lama dikosongkan di kawasan Kampung Kiarong, kelmarin.

Kenyataan menyatakan bahawa tujuh orang penghuni rumah berkenaan telah selamat keluar sebelum jentera bomba tiba dan seorang kanak-kanak mendapat cedera ringan.

Dalam kejadian itu, tidak ada korban jiwa dilaporkan dan punca serta kerugian masih dalam siasatan.

Sementara itu, bagi insiden kedua di kawasan Kampung Kiarong, panggilan diterima pada pukul 12:38 tengah hari di mana tiga buah jentera dari Balai Bomba Beribi dan Balai Bomba Berakas yang diketuai oleh pegawai pemerintah Operasi A bersama 11 orang anggota dikejarkan ke tempat kejadian.

Apabila tiba di tempat kejadian, api besar telah membakar keseluruhan sebuah rumah jenis banglo diperbuat daripada konkrit dan beratapkan spandik yang sudah lama dikosongkan.

Anggota bomba dan penyelamat bertindak memadamkan kebakaran menggunakan dua aliran dengan air dari jentera bomba relay ke-2 buah jentera.

Dalam kejadian berkenaan, tidak ada kemalangan jiwa dilaporkan dan punca serta kerugian masih dalam siasatan.