Sunday, November 27, 2022
22 C
Brunei

-

Dubai perkenal mesin roti percuma

DUBAI – Berikutan dengan kos sara hidup yang meningkat, pengagihan roti panas percuma untuk golongan miskin telah diperkenalkan di Dubai, emiriah Teluk yang kaya di mana jutawan bergaul dengan pendatang yang bekerja keras.

Bandar bangunan pencakar langit yang menjulang tinggi di atas padang pasir, yang mengimport hampir semua makanannya, telah terjejas oleh kenaikan harga pengguna yang pesat, trend global yang diburukkan lagi oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Sepuluh buah mesin layan diri telah dipasang minggu lalu di pasar raya, dengan skrin sentuh komputer membolehkan orang ramai memilih jenis roti yang berbeza iaitu sandwic, roti pita atau chapati rata ala India. Mesin ini mempunyai pembaca kad kredit untuk derma, bukannya bayaran.

“Seorang kawan memberitahu saya ada roti percuma, jadi saya datang,” kata Bigandar, seorang pemuda dari Nepal yang bekerja di kedai cuci kereta, tidak mahu memberikan nama penuhnya.

Seperti berjuta-juta pendatang Asia, dia bermimpi untuk meraih kekayaan di Emiriah Arab Bersatu (UAE). Dia menuju ke Dubai, sebuah bandar yang telah mendapat reputasi kuasa ekonomi dan kekayaan berlebihan.

Seorang lelaki mendapatkan roti daripada mesin layan diri yang diberikan secara percuma, di Dubai. – AFP
Seorang orang awam memilih jenis roti di mesin layan diri. – AFP

Menurut angka kerajaan dari Pusat Statistik Dubai, indeks harga makanan, yang menjejaki perubahan bulanan dalam kos sekumpulan komoditi makanan, meningkat sebanyak 8.75 peratus pada Julai, tahun ke tahun. Kos pengangkutan telah melonjak lebih daripada 38 peratus.

Merugikan

Mesin roti itu adalah inisiatif yayasan yang ditubuhkan oleh pemerintah Dubai, Sheikh Mohammed bin Rashid Al-Mak-toum.

“Ideanya adalah untuk keluarga dan pekerja yang kurang bernasib baik sebelum mereka datang kepada kami,” kata pengarah yayasan itu, Zeinab Joumaa al-Tamimi.

“Sesiapa yang memerlukan kini boleh mendapatkan roti panas hanya dengan menekan butang,” katanya.

UAE yang kaya dengan minyak mempunyai populasi hampir 10 juta orang, 90 peratus daripadanya warga asing, ramai buruh dari Asia dan Afrika.

Dubai, pusat komersial UAE, bergantung pada tenaga pekerja ini untuk membina bangunan pencakar langit dan untuk sektor perkhidmatan, daripada hartanah hingga pelancongan mewah, yang telah membina reputasinya.

Bigandar, yang telah bekerja di sana sejak tiga tahun lalu, berkata untuk setiap kenderaan yang dibersihkan dia memperoleh tiga dirham, atau AS$0.81 sen.

Bekerja keras dan dengan mendapat tips daripada pelanggan, dia boleh memperoleh antara 700 dan 1,000 dirham sebulan (AS$190 hingga AS$270).

“Majikan saya meliputi perkhidmatan perumahan dan pengangkutan, tetapi bukan makanan,” katanya.

Sebagai tanda kesukaran yang semakin meningkat yang dihadapi oleh pekerja asing, mogok yang jarang berlaku telah diketuai pada bulan Mei oleh tukang penghantar yang menuntut gaji yang lebih baik dalam menghadapi kenaikan harga bahan api.

Pada Julai lalu, pihak berkuasa mengumumkan penggandaan bantuan sosial, tetapi hanya untuk segelintir keluarga Emirati dengan pendapatan di bawah 25,000 dirham sebulan (AS$6,800), dianggap sebagai isi rumah yang kurang bernasib baik. Program bantuan ini tidak termasuk warga asing.

“Oleh kerana inflasi dan kadar faedah yang meningkat, terdapat ramai orang yang gajinya rendah dan dengan peningkatan kos sara hidup, tidak lagi dapat memenuhi semua keperluan mereka,” kata Fadi Alrasheed, ahli perniagaan Jordan yang telah menetap di Dubai selama 20 tahun.

Menurut Laporan Migrasi Dunia PBB, UAE adalah rumah kepada hampir 8.7 juta pendatang, terutamanya dari India, Bangladesh dan Pakistan.

Henley and Partners, sebuah perunding migrasi pelaburan yang berpangkalan di London, menganggarkan terdapat lebih 68,000 jutawan dan 13 bilionair di Dubai, meletakkan bandar itu ke-23 terkaya di dunia. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -