Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Dubai rancang bina lapangan terbang mega baharu

  DUBAI, 15 NOV – Dubai meneruskan rancangan untuk menggantikan lapangan terbang yang paling sibuk di dunia dengan lapangan terbang yang lebih besar ketika trafik penumpang pulih untuk mengatasi tahap prapandemik, kata seorang pegawai tinggi kepada AFP hari ini.

  Ketua Pegawai Eksekutif Dubai Airports, Paul Griffiths berkata reka bentuk sedang disiapkan untuk Lapangan Terbang Antarabangsa Al Maktoum, yang akan dibina di pinggir bandar dan akan menggantikan Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai (DXB) pada 2030an.

  Beliau bercakap semasa di Pertunjukan Udara Dubai di Emiriah Arab Bersatu (UAE), di mana syarikat penerbangan telah melabur dengan banyak dalam pesawat baharu. Tahun lalu, negara jiran Arab Saudi mengumumkan rancangan untuk membina hab udara baharu yang besar di Riyadh.

  “Setelah kami mencapai kira-kira 120 juta penumpang setahun, yang merupakan kapasiti maksimum mutlak di DXB dengan segala-galanya dioptimumkan, kami akan memerlukan lapangan terbang baharu,” kata Griffiths.

  “Itu harus berlaku pada suatu ketika dalam tahun 2030an. Kami akan menyediakan reka bentuknya dalam beberapa bulan akan datang.

  “Jadi trajektorinya bagus. Keyakinan dalam industri kekal tinggi.”

  Griffiths bercakap semasa angka baharu meramalkan 86.9 juta penumpang di DXB tahun ini mengatasi trafik 2019 dan menunjukkan pemulihan daripada pandemik COVID-19.

  Trafik pada suku ketiga adalah sebanyak 22.9 juta, tertinggi sejak 2019, menjadikan jumlah pada 2023 setakat ini kepada 64.5 juta, hampir 40 peratus lebih tinggi daripada tempoh yang sama pada 2022. – AFP

  Griffiths bergambar selepas temu bual dengan The Associated Press di Pameran Udara Dubai di Dubai, UAE, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...