Dubai sambung penerbangan dari India

DUBAI, 20 JUN – Syarikat penerbangan Emirates berkata hari ini ia akan meneruskan penerbangan dari India bermula minggu depan, selepas Dubai membatalkan larangan yang dikenakan apabila kes koronavirus meningkat.

Emiriah Arab Bersatu (UAE), yang termasuk Dubai, menggantung semua penerbangan dari India, termasuk penumpang transit, pada April dalam usaha untuk mengawal penularan koronavirus.

“Kami akan meneruskan penerbangan dari Afrika Selatan, Nigeria dan India bermula 23 Jun,” kata Emirates dalam satu kenyataan.

Dubai berkata semalam hanya penumpang dari India ‘dengan visa pemastautin sah dan yang telah menerima dua dos vaksin yang diluluskan UAE’ akan dibenarkan mengunjungi negara itu.

Mereka juga memerlukan ujian PCR negatif dalam tempoh 48 jam pelepasan, ujian ‘rapid’ empat jam sebelum berlepas, dan satu lagi ujian PCR selepas tiba dengan ‘kuarantin’ diwajibkan sehingga keputusan diterima.

Pihak berkuasa Dubai tidak menyatakan peraturan untuk penumpang transit dan Emirates tidak berkata sama ada penumpang transit dibenarkan terbang menerusi Dubai dalam perjalanan ke negara ketiga. – AFP