Dubuk terlepas dari zoo berjaya ditangkap

ABIDJAN, 9 SEPT – Zoo Abidjan telah diarahkan untuk ditutup selepas seekor dubuk terlepas dari kandangnya dan merayau-rayau di jalan-jalan di ibu kota ekonomi Afrika Barat, menurut kerajaan Ivory Coast.

“Zoo kebangsaan Abidjan akan ditutup bagi pengauditan,” kata menteri perairan dan perhutanan dalam kenyataan lewat kelmarin.

Seekor dubuk telah terlepas dari penjagaan zoo pada petang ‘dan ditangkap semula tanpa sebarang masalah dan dikembalikan ke dalam sangkar,” tambahnya.

Dubuk itu dilihat berjalan di antara bangunan-bangunan dan kereta di daerah kejiranan Las Palmas, tetapi tidak menyerang sesiapa. Insiden terjadi selepas beberapa imej dimuat naik menerusi media sosial seekor singa yang terkenal di zoo, bersama pertuduhan perlakuan buruk.

Menteri yang mengawasi zoo berkenaan, menggantikan pengarahnya tahun lalu dan melancarkan program pengubahsuaian.

“Ada beberapa kali kejadian dan masalah berlaku,” kata jurucakap kementerian kepada AFP.

“Kami telah menutup zoo untuk audit yang akan berlangsung selama sebulan. Kami berharap untuk mendapat sokongan dari rakan antarabangsa tetapi kami akan meneruskan kerja pengubahsuaian. Audit ini akan memberikan kami lebih banyak informasi,” kata jurucakap tersebut. Pihak zoo berkata mereka mempunyai sebanyak 350 jenis haiwan, seperti singa dan gajah. Sebelum penutupan, ia sering dilawati oleh kanak-kanak sekolah dan pemandu pelancong meskipun keadaan zoo yang kurang memuaskan. – AFP