Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Ducati Brunei terima kunjungan

  Oleh Sim Y. H. – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 7 SEPT – Rombongan seramai 52 orang pemilik Ducati dari Indonesia yang merupakan ahli Kelab Pemilik Ducati Indonesia (DOCI) membuat kunjungan muhibah ke Negara Brunei Darussalam dalam Ekspedisi DOCI X Border yang merentas sempadan dari Pontianak, Kalimantan dan Sarawak, Malaysia serta Negara Brunei Darussalam.

  Rombongan yang diketuai oleh Presiden DOCI, Fernando T Rorimpandey itu membuat kunjungan ke Dewan Pameran Ducati Brunei di Perindustrian Beribi, hari ini.

  Kehadiran rombongan telah dialu-alukan oleh Pengurus Eksekutif Bee Motors, Lim Jin Lee; Pengurus Pemasaran dan Jualan Ducati Brunei, Adehelmie Jaafar serta pihak pengurusan dan kakitangan Ducati Brunei.

  Semasa kunjungan itu, Adehelmie menyatakan penghargaan atas kunjungan rombongan ke Ducati Brunei dan menekankan minat mendalam bersama bagi motosikal Ducati yang menghubungkan mereka sebagai penggemar bersama.

  Dalam semangat persahabatan dan muhibah, turut disaksikan pertukaran cenderahati daripada Ducati Brunei dengan DOCI. Semasa lawatan muhibah di Brunei, rombongan berkenaan telah mengadakan lawatan ke Kedutaan Besar Republik Indonesia di Negara Brunei Darussalam, Istana Nurul Iman serta menunggang di sepanjang Jambatan Sultan Haji Omar ‘Ali Saifuddien.

  Rombongan DOCI bergambar ramai dengan pihak pengurusan dan kakitangan Ducati Brunei sebelum berlepas meninggalkan Negara Brunei Darussalam dalam Ekspedisi DOCI X Border. – Gambar oleh Sim Y. H.
  Lim Jin Lee menyampaikan cenderahati kepada Fernando T.Rorimpandey (kiri). – Gambar oleh Sim Y. H.

  Dalam temu bual ringkas bersama Media Permata, Fernando T Rorimpandey menyatakan bahawa rombongan mereka amat teruja kerana berpeluang untuk membuat ekspedisi melalui Kalimantan, Sarawak dan Brunei.

  Bagi dirinya, ia merupakan satu ekspedisi yang amat bermakna kerana ia adalah lawatan pertamanya ke Brunei dan ia menjadi lebih bermakna lagi dengan melakukannya bersama rakan-rakan DOCI yang lain.

  Sepanjang ekspedisi berkenaan, beliau menyatakan bahawa perjalanan mereka berjalan dengan lancar di mana tiada berlakunya sebarang insiden yang tidak diingini.

  Beliau menyatakan harapan supaya pemilik-pemilik Ducati di Brunei juga dapat menubuhkan kelab pemilik Ducati mereka yang tersendiri serta mengalu-alukan kelab berkenaan untuk mengadakan ekspedisi di Indonesia nanti.

  Ekspedisi DOCI X Border bermula dengan penerbangan dari Jakarta ke Pontianak, Kalimantan pada 4 September diikuti dengan perjalanan ekspedisi merentas sempadan sejauh kira-kira 2,537 kilometer menggunakan motosikal Ducati pelbagai model ke Sibu, Sarawak pada 5 September dan seterusnya tiba di Negara Brunei Darussalam pada 6 September di mana mereka diraikan dalam majlis makan malam yang dihoskan oleh Ducati Brunei.

  Pada hari ini, rombongan berlepas meninggalkan Negara Brunei Darussalam dengan menuju ke Bintulu, Sarawak setelah majlis makan tengah hari bersama pihak pengurusan dan kakitangan Ducati Brunei.

  Rombongan berkenaan dijadualkan untuk menamatkan ekspedisi mereka di Pontianak pada 9 September nanti.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...