Dunia digital untuk memenuhi normal baharu

Ketika ini kita berada dalam fasa de-escalation pandemik COVID-19, di mana sebahagian besarnya disebabkan oleh tindak balas kerajaan yang pantas bertindak mengatasi krisis kesihatan.

Mampu mengekalkan peraturan pembendungan ketika negara-negara di dunia masih bergelut dengan koronavirus bukanlah prestasi kecil dan saya ingin memuji pihak berwajib atas usaha dan dedikasi mereka.

Walau bagaimanapun, kita sekarang hidup dalam dunia, normal baharu, di mana kebersihan sangat penting. Tersalah langkah akan menyebabkan semua kerja keras dalam membendung gelombang pandemik menjadi sia-sia.

Saya bersetuju dengan A Concerned Resident dalam ruangan Opinion Borneo Bulletin yang bertajuk “Stay vigilant as part of new normal” bertarikh 22 Ogos ketika penulis menyatakan kebimbangan terhadap rasa tidak puas hati dalam kalangan orang ramai.

Ya, ada pelonggaran sekatan secara beransur-ansur, tetapi itu tidak bermaksud bahawa pandemik sudah berakhir.

Walaupun hanya ada satu kes import, anda tidak patut bersikap sambil lewa dengan mengabaikan semua panduan yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Saya percaya bahawa kita perlu menerima normal baharu, di mana jarak fizikal adalah peraturan hidup. Negara ini menuju ke arah masa depan digital, dan saya berpendapat bahawa ini adalah masa terbaik untuk berusaha merealisasikan visi itu, sekali dan untuk semua.

Saya ingin melihat pasar raya, stesen minyak dan restoran makanan segera menyokong inisiatif kesihatan dengan membuat pembayaran tanpa sentuhan. Sebagai contoh pasar raya. Apabila kita membuat pembayaran dengan kad debit, kita harus menyerahkannya terlebih dahulu kepada juruwang, yang kemudian akan mengimbasnya untuk kita. Mengapa tidak membenarkan pelanggan melakukannya sendiri? Bukankah itu pembayaran secara tanpa sentuhan (paywave)?

Lebih baik jika pasar raya tempatan dapat menyediakan kios check-out sendiri untuk pelanggan yang memilih untuk melakukan interaksi lebih sedikit dengan kakitangan.

Sehingga vaksin dijumpai, COVID-19 tidak akan ke mana-mana. Dan saya percaya ini adalah masa yang tepat bagi pihak berkuasa untuk bekerjasama dengan perniagaan yang berhadapan dengan pelanggan untuk menghasilkan penyelesaian digital dalam Revolusi Industri ke-4 dan pada masa yang sama melindungi kesihatan dan kesejahteraan rakyat.

New Normal-er