Dunia kehilangan legenda bola sepak

LONDON, 26 NOV – Legenda Brazil, Pele mengetuai bintang global memberikan penghormatan terakhir buat legenda bola sepak dunia, Diego Maradona, yang meninggal dunia malam tadi dengan berkata satu hari nanti mereka akan “bermain bola sepak bersama di atas sana.”

Maradona cukup terkenal kerana kejayaannya membantu Argentina menjulang Piala Dunia 1986, dia antara bintang paling disayangi di peringkat kelab bersama Boca Juniors di negara kelahirannya dan Napoli di Itali, tempat dia memenangi dua gelaran Serie A.

Maradona dikenali dengan kemahiran hebat dalam bola sepak, namun dia juga terkenal dengan kerenah di dalam dan luar padang.

Dia bergelut dengan ketagihan, terutama kokain dan masalah berat badan, berbeza dengan imej juara tiga kali Piala Dunia, Pele.

“Berita sedih hari ini. Saya kehilangan rakan baik dan dunia kehilangan legenda,” kata Pele di Instagram, bersama gambar Maradona merangkul trofi Piala Dunia 1986.

“Banyak yang mahu diperkatakan, tapi buat masa ini semoga Tuhan memberikan keluarganya kekuatan. Satu hari nanti, saya harap akan dapat bermain bola sepak bersamanya di atas sana.”

Puncak karier Maradona ketika suku akhir Piala Dunia 1986 di Mexico City, di mana dua gol ikoniknya, yang mencerminkan karakternya yang lebih besar semasa menentang England.

“Setakat ini, dia pemain terbaik generasi saya dan terbaik sepanjang masa,” kata Gary Lineker, yang menjaringkan gol England dalam perlawanan itu.

“Ia hari yang sangat menyedihkan buat semua rakyat Argentina dan dunia bola sepak,” kata Lionel Messi di media sosial bersama gambarnya dan Maradona.

“Dia meninggalkan kita tetapi dia tidak pergi kerana dia adalah abadi.” – AFP

Gambar fail pada 29 Jun 1986 legenda bola sepak Diego Maradona mencium trofi Piala Dunia yang dimenangi bersama pasukan Argentina setelah kemenangan 3-2 ke atas Jerman di Mexico, sambil disaksikan oleh Presiden Mexico, Miguel de La Madrid dan Canselor Jerman, Helmut Kohl. – AFP