Sunday, December 4, 2022
25.9 C
Brunei

-

Dunkirk tonjolkan kredibiliti Christopher Nolan

LOS ANGELES – Terdapat beberapa buah filem baru yang ditayangkan pada minggu ini di mana prestasi Dunkirk dan Girls Trip kelihatan jelas cukup menyerlah dan nasib kelihatan tidak begitu menyebelahi Valerian and the City of a Thousand Planets.

Filem terbaru arahan Christopher Nolan, Dunkirk yang menampilkan kisah berlatarkan Perang Dunia Kedua keluaran Warner Bros ternyata berjaya memberikan satu kejutan kepada kebanyakan penganalisis filem apabila filem tersebut berjaya mengumpulkan kutipan sebanyak AS$50.5 juta setelah ditayangkan di 3,720 pawagam.

Daripada jumlah tersebut sebanyak AS$11.7 juta adalah hasil tayangan daripada 402 skrin Imax dan ia adalah 23 peratus daripada jumlah kutipan secara keseluruhan.

“Kami jelas berasa teruja terhadap kutipan yang berjaya diperoleh hasil dari tayangan filem Dunkirk dan kehadiran filem ini jelas kembali menyemarakkan suasana di musim panas ini di mana kebanyakan filem lain mendapat sambutan hambar,” jelas Ketua Pengedar Warner Bros, Jeff Goldstein.

Rata-rata kebanyakan pengkritik dan penganalisis filem memberikan ulasan positif berhubung filem arahan Nolan yang menumpukan kepada pertarungan Dunkirk semasa Perang Dunia Kedua.

Dunkirk merupakan sebuah filem yang menampilkan latar Perang Dunia Kedua arahan Christopher Nolan.
Dunkirk merupakan sebuah filem yang menampilkan latar Perang Dunia Kedua arahan Christopher Nolan.
Empat orang sahabat yang meluangkan masa bercuti di New Orleans dalam Girls Trip.
Empat orang sahabat yang meluangkan masa bercuti di New Orleans dalam Girls Trip.
Spiderman turut dibantu oleh Iron Man dalam Spider-Man: Homecoming.
Spiderman turut dibantu oleh Iron Man dalam Spider-Man: Homecoming.

Bukan itu sahaja bahkan kebanyakan para penonton juga turut bersependapat dengan para pengkritik dan penganalisis filem itu sekaligus turut memberikan respon yang positif.

Dunkirk menampilkan barisan pelakon hebat seperti Kenneth Branagh, Mark Rylance,Tom Hardy Fionn Whitehead, Tom Glynn-Carney, Jack Lowden dan Harry Styles.

Prestasi yang ditonjolkan melalui Dunkirk jelas memperlihatkan kredibiliti sebenar yang dimiliki oleh Christopher Nolan sebagai seorang pengarah.

“Kami jelas berasa teruja terhadap jumlah kutipan yang berjaya diperoleh hasil tayangan dan kerjasama yang terjalin,” jelas Ketua Pegawai Eksekutif Imax Entertainment, Greg Foster.

Sementara Girls Trip keluaran Universal pula juga berjaya memancing minat penonton apabila berjaya mengumpulkan kutipan sebanyak AS$30.4 juta setelah ditayangkan di 2,591 pawagam sekali gus menduduki tangga kedua. Jumlah tersebut juga merupakan kutipan yang tertinggi bagi filem aksi komedi bagi tahun ini.

“Sebagai sebuah filem komedi setentunya unsur lawak yang boleh membuatkan para penonton terhibur di pawagam menjadi faktor kejayaan filem Girls Trip,’ jelas Presiden Domestik Universal, Nick Carpou.

Girls Trip mengisahkan mengenai empat orang wanita yang bersahabat baik dan telah merancang untuk meluangkan masa bersama bagi menghadiri Festival Muzik Essence di New Orleans.

Filem komedi itu diarahkan oleh Malcolm D. Lee yang sebelum ini pernah mengarahkan The Best Man dan The Best Man Holiday serta dibintangi oleh Regina Hall, Queen Latifah, Tiffany Haddish dan Jada Pinkett Smith.

Antara aksi monyet yang dipertontonkan dalam War of  the Planet of the Apes.
Antara aksi monyet yang dipertontonkan dalam War of the Planet of the Apes.
Valerian and the City of a Thousand Planets merupakan sebuah filem yang menampilkan elemen sains fiksyen.
Valerian and the City of a Thousand Planets merupakan sebuah filem yang menampilkan elemen sains fiksyen.

“Gabungan empat orang pelakon wanita itu memang cukup hebat dan aksi lakonan yang mereka tampilkan dalam filem ini juga jelas berjaya menghiburkan para penonton,” jelas Carpou yang turut memuji kebolehan Lee dan strategi pemasaran yang turut dilakukan dalam menjayakan filem ini.

Filem yang menampilkan aksi adiwira remaja Spider-Man: Homecoming pula menduduki tangga ketiga dalam carta setelah berjaya mengumpulkan kutipan sebanyak AS$ 22 juta. Secara keseluruhan, filem ini telah berjaya mengumpulkan kutipan sebanyak AS$251.7 juta setelah tiga minggu ditayangkan.

War of the Planet of the Apes pula menduduki tangga keempat dengan jumlah kutipan sebanyak AS$20.4 juta.

Manakala, Valerian and the City of a Thousand Planets, sebuah filem yang diadaptasi dari siri komik Perancis, Europa Corp dan diedarkan di AS oleh STX Films pula kelihatan jelas bergelut untuk mendapat perhatian dari para penonton. Filem epik sci-fi itu hanya mampu untuk berada di tangga kelima setelah berjaya memperolehi kutipan sebanyak AS$17 juta setelah ditayangkan di 3,553 pawagam.

Ternyata begitu banyak persoalan yang dibangkitkan berhubung mengenai filem tersebut terutama mengenai kos pembikinan yang telah dilaburkan dalam pembuatan filem ini di mana ia dianggap cukup besar di samping kurangnya strategi pemasaran kukuh yang telah dilakukan.

Filem epik sains fiksyen ini mengisahkan mengenai pasangan ejen angkasa lepas yang harus bekerjasama dalam melaksanakan sebuah projek dibintangi oleh Dane DeHaan dan Cara Delevingne. Di samping itu, filem ini juga turut dibintangi oleh Clive Owen, Rihanna dan Ethan Hawke.

Secara keseluruhan, Wonder Woman masih berjaya menggunguli takhta kutipan filem bagi tayangan musim panas ini apabila filem tersebut berjaya mengumpulkan kutipan sebanyak AS$389 juta sekali gus mengangkat kredibiliti Patty Jenkins sebagai seorang pengarah wanita yang cukup berkaliber.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -