Duterte ancam guna undang-undang tentera jika ingkar

MANILA, 17 APRIL – Presiden Filipina Rodrigo Duterte memberi amaran akan menggunakan tindakan tegas termasuk menggunakan undang-undang tentera terhadap rakyatnya yang melanggar arahan perintah berkurung.

Beliau berkata sehari selepas laporan pihak berkuasa berhubung kenaikan jumlah kenderaan di jalan raya di ibu kota ini, yang sebelum ini dilihat lengang selepas di-umumkan pelaksanaan perintah berkurung sejak sebulan lalu.

“Saya hanya meminta sedikit disiplin. Sekiranya tidak, jika anda tidak mempercayai saya, maka tentera dan polis akan mengambil alih,” kata Duterte dalam ucapan yang disiarkan di televisyen kelmarin.

“Tentera dan polis akan menegakkan penjarakan sosial semasa perintah berkurung… seperti undang-undang tentera. Anda pilih,” katanya.

Duterte sebelum ini, berulang kali mengancam untuk menggunakan undang-undang tentera di seluruh Filipina, sekali gus membangkitkan penyalahgunaan kuasa ketika zaman pentadbiran diktator Ferdinand Marcos.

Gambar pada 16 April menunjukkan Duterte ketika berucap semasa siaran langsung televisyen dari Istana Malacanang di Manila, Filipina. – AP

Seperti yang dilaporkan kes koronavirus baharu di negara itu mulai meningkat pada Mac lalu, di mana Duterte mengeluarkan perintah kuarantin di utara pulau Luzon merangkumi 12 juta orang di ibu kota.

Hanya pekerja perkhidmatan penting dan mereka yang mahu membeli makanan atau ubat-ubatan yang dibenarkan keluar, namun ramai yang mengambil kesempatan dan mengingkari perintah berkenaan.

Di beberapa tempat, penduduk miskin tidak mempunyai pilihan selain keluar mencari pekerjaan, walaupun polis juga mengarahkan supaya membatalkan penganjuran acara sosial seperti pertandingan tinju amatur.

Polis berkata, mereka sudah memberi amaran atau menangkap puluhan ribu orang yang ingkar dan berada di luar kediaman rumah tanpa alasan yang sah.

Sebanyak 5,660 kes positif COVID-19 di Filipina, dengan 362 kematian, tetapi angka itu dijangka akan meningkat ketika negara ini terus melakukan ujian saringan. – AFP