Duterte bersedia untuk dipertanggungjawabkan

MANILA, 20 OKT – Presiden Filipina, Rodrigo Duterte (gambar bawah) mengatakan beliau tidak ada masalah jika dipertanggungjawabkan bagi banyak pembunuhan di bawah tindakan keras antidadahnya, menambah bahawa beliau bersedia berhadapan dakwaan yang boleh memenjarakannya dan bukannya dakwaan terhadap jenayah ke atas kemanusiaan.

Kenyataan itu yang disiarkan secara langsung di televisyen pada malam Isnin merupakan pengakuan paling berani mengenai prospek berhadapan dakwaan jenayah bagi kempen berdarah yang dilancarkannya selepas mengambil alih kepimpinan dalam pertengahan 2016. Hampir 6,000 pembunuhan suspek dadah dilaporkan oleh polis, namun pemerhati hak asasi manusia mengesyaki jumlah kematian adalah lebih tinggi.

“Jika ada pembunuhan di sana, saya mengatakan sayalah orangnya yang perlu dipertanggungjawabkan bagi apa-apa sahaja, sebarang kematian yang berlaku dalam pelaksanaan perang dadah,” kata Duterte.

“Jika anda terbunuh itu adalah kerana saya berang dengan dadah,” kata presiden yang digeruni itu. “Jika begitulah, hadapkan saya ke mahkamah untuk dipenjarakan. Baik, saya tak kisah. Jika saya berkhidmat untuk negara saya dan terpaksa masuk penjara, saya gembira,” tambahnya.

Sekurang-kurangnya dua aduan bagi jenayah ke atas kemanusiaan dan pembunuhan beramai-ramai berkaitan dengan kempen Duterte itu dinilai oleh pendakwa raya Mahkamah Jenayah Antarabangsa, yang akan menetapkan sama ada terdapat bukti mencukupi untuk membuka satu kertas siasatan se-penuhnya. – AP