Sunday, December 4, 2022
25.9 C
Brunei

-

E-dagang cara terpantas satukan ASEAN

KUALA LUMPUR, 9 Julai – E-dagang merupakan cara terpantas untuk menyatukan negara-negara ASEAN, kata Pengerusi Eksekutif QI Group, Datuk Seri Vijay Eswaran.

“Misalnya, seseorang di Phnom Penh boleh membeli barangan atau perkhidmatan dari Bandung. Ia mungkin dibuat di Manila dan dihantar melalui perkhidmatan kurier atau platform dalam talian dari Singapura ke Phnom Penh.

“Khidmat pelanggan bagi produk fizikal mungkin di Kuala Lumpur dan pembungkusannya dibangunkan di Myanmar. Itu adalah Asean,” katanya dalam kenyataan di sini.

Oleh itu, Vijay menggesa usahawan di rantau ini menerima dan menggunakan sepenuhnya teknologi dan Internet of Things (IoTs) untuk menjadi lebih kompetitif. Selain itu, katanya peraturan yang lebih progresif akan meningkatkan lagi pertumbuhan e-dagang.

“Kerajaan perlu menggalakkan pasaran bebas dan usaha ke arah setara.

“Ia adalah keseimbangan yang kerajaan perlu dapatkan antara perkongsian awam-swasta dan membenarkan undang-undang berkembang daripadanya,” katanya. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -