EasyJet mula beroperasi

VIENNA, 21 Julai – Syarikat penerbangan kos rendah British easyJet telah diberikan kebenaran oleh pihak berkuasa Austria untuk menubuhkan sebuah syarikat penerbangan baru yang berpangkalan di EU di Vienna, media tempatan melaporkan kelmarin.

Syarikat itu telah memilih untuk menubuhkan syarikat penerbangan baru dalam Kesatuan Eropah berdasarkan Brexit yang akan datang, yang telah dipanggil easyJet Europe. Ia terlebih dahulu terpaksa memohon lesen dan sijil operasi yang diperlukan, yang kini telah diberikan.

EasyJet Europe kini secara rasmi telah beroperasi.

Sebagai permulaan bagi operasi tersebut, pesawat pertama dengan pendaftaran Austria mendarat di lapangan terbang Schwechat di Vienna pagi ini, setelah berlepas dari Lapangan Terbang Luton London.

Menteri Pengangkutan Austria, Joerg Leichtfried kemudiannya secara rasminya menyerahkan lesen dan dokumentasi kepada CEO EasyJet, Carolyn McCall.

Kira-kira 110 pesawat dan 4,000 pekerja yang berpangkalan di negara EU27 akan diarahkan oleh syarikat penerbangan yang berpangkalan di Vienna. – Xinhua