ECB gesa bank elak bayar dividen, bonus

FRANKFURT, 28 JULAI – Bank Pusat Eropah (ECB) hari ini menggesa bank-bank supaya mengelak daripada membayar dividen atau menawarkan bonus sehingga 1 Januari 2021 demi memastikan pemberi pinjaman mempunyai alat penampan atau perlindungan yang cukup untuk bertahan krisis ekonomi yang dicetuskan oleh pandemik koronavirus.

Cadangan itu, yang melanjutkan gesaan untuk menghentikan bayaran tersebut sehingga sekurang-kurangnya Oktober 2020, ‘masih bersifat sementara dan luar biasa,’ kata ECB dalam satu kenyataan.

Tujuannya adalah memelihara kapasiti ‘bank’ untuk menyerap kerugian dan menyokong pinjaman kepada ekonomi sebenar pada masa dunia mengalami ‘ketidakpastian luar biasa.’

ECB telah mengambil tindakan untuk melindungi impak ekonomi daripada pandemik, melancarkan skim pembelian bon kecemasan berjumlah 1.3 trilion euro bertujuan merangsang pertumbuhan dan mengekalkan kos pinjaman pada kadar rendah.

Ia juga menawarkan pinjaman amat murah kepada bank dan melonggarkan peraturan mengenai pelindung modal untuk mengekalkan aliran pinjaman di negara zon euro.

Selain pembekuan dividen, ECB menggesa pemberi pinjaman supaya jangan membeli balik saham untuk sementara waktu ini, satu lagi faedah ganjaran kepada pemegang saham. – AFP