EFA pecat pengurus kebangsaan

KAHERAH, SEPT – Persatuan Bolasepak Mesir (EFA) semalam membuat keputusan memecat ketua jurulatih, Hossam al-Badry sehari selepas The Pharaohs terikat seri menentang pasukan bawahan, Gabon dalam perlawanan kelayakan Piala Dunia 2022.

“Persatuan memutuskan perkara tersebut semasa perjumpaan tergempar. Terima kasih kepada jurulatih dan kakitangan teknikal atas khidmat mereka bersama pasukan kebangsaan,” EFA berkata dalam kenyataan ringkas di laman media sosialnya.

Jurulatih baharu dijangka akan dinamakan dalam tempoh 48 jam, tambah EFA.

Persembahan kurang memuaskan ditunjukkan pasukan Mesir semasa menentang Gabon pada Ahad, yang mana mereka terpaksa menunggu minit ke-90 untuk menyamakan kedudukan dan menyelamatkan satu mata, dan terpaksa berhempas pulas untuk meraih kemenangan 1-0 menentang Angola dalam perlawanan kelayakan Piala Dunia sebelumnya, mencetuskan kritikan daripada peminat yang kecewa di laman media sosial.

Bintang The Pharaohs, Mohamed Salah diturunkan semasa pertemuan menentang Gabon, terlepas perlawanan menentang Angola apabila kelabnya, Liverpool, enggan melepaskannya kerana negaranya disenaraikan dalam senarai merah COVID-19 oleh kerajaan Britain dan penyerang itu terpaksa menjalani kuarantin sebaik pulang ke England.

Badry, memegang jawatan tersebut selama dua tahun, berkata dia enggan menyerahkan peletakan jawatannya semasa tekanan oleh EFA, memaksa mereka untuk memecatnya.

Jurulatih tersebut mengambil maklum The Pharaohs masih lagi menduduki tangga teratas peringkat kumpulan bagi kelayakan Piala Dunia mereka dengan empat mata dan dia turut membimbing mereka layak ke Piala Negara-Negara Afrika tahun hadapan di Cameroon. – AFP

Gambar fail pemain penyerang Mesir, Mohammed Salah beraksi dalam pusingan kelayakan Piala Dunia. EFA semalam mengumumkan memecat jurulatihnya selepas gagal menyerlah. – AP