Wednesday, October 4, 2023
32.7 C
Brunei

  -

  Ekonomi Eropah menyusut

  LONDON, 8 JUN – Ekonomi Eropah menyusut sedikit pada akhir tahun lalu dan awal 2023, menurut angka yang disemak, hari ini, menekankan kesan kehilangan gas asli Rusia dan inflasi yang tinggi terhadap perbelanjaan pengguna.

  Angka pertumbuhan ekonomi bagi 20 negara yang menggunakan mata wang euro telah disemak turun daripada sifar kepada -0.1 peratus bagi suku keempat 2022. Jumlah bagi tiga bulan pertama tahun ini juga diturunkan daripada pertumbuhan 0.1 peratus kepada -0.1 peratus.

  Ini bermakna zon euro mengalami penurunan pengeluaran dua suku berurutan, yang merupakan satu takrifan kemelesetan yang sering digunakan dalam perbincangan politik dan ekonomi, yang digelar sebagai kemelesetan teknikal.

  Walau bagaimanapun, ahli ekonomi dalam panel yang mengisytiharkan kemelesetan zon euro menggunakan set data yang lebih luas, termasuk angka pengangguran. Pasaran buruh Eropah telah bertahan dengan agak baik terhadap kejutan ekonomi baru-baru ini.

  Pengangguran berada pada tahap terendah sejak sebelum penciptaan euro pada tahun 1999, mencecah 6.5 peratus pada April.

  Peralihan kecil dalam bilangan tidak mengubah apa yang telah dialami oleh isi rumah, kenaikan harga di kedai runcit, membayar lebih banyak faedah ke atas pinjaman perumahan mereka dan bergelut untuk mendapatkan gaji yang seiring dengan peningkatan kos sara hidup.

  Kemas kini terakhir daripada jawatankuasa penentuan kitaran perniagaan kawasan euro, yang dikeluarkan pada 27 Mac hanya menangani data pada penghujung tahun lepas, berkata tidak terdapat kemelesetan kerana perbelanjaan pengguna yang merosot diimbangi secara statistik oleh pengurangan besar dalam import. – AP

  Kilang penapisan BP kedua terbesar Jerman di Gelsenkirchen, barat Jerman, 30 Januari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...