Ekonomi global diramal pulih separuh kedua 2021

KUALA LUMPUR, 20 JUN – Pemulihan ekonomi untuk separuh kedua tahun ini dijangka kukuh merentasi pasaran-pasaran maju seperti yang ditunjukkan oleh Indeks Pengurus Pembelian (PMI) untuk bulan April 2021, kata seorang penganalisis.

Pengarah Urusan Affin Hwang Asset Management Bhd Datuk Teng Chee Wai berkata antaranya, pemulihan ini akan disokong oleh pemberian vaksin COVID-19, yang membolehkan ekonomi dibuka semula.

“Pasaran maju pula jauh ke hadapan dari segi pemberian vaksinasi kepada penduduknya, sementara pasaran pesat membangun masih lagi berusaha dengan pemberian yang agak perlahan dan ini akan menjejaskan pemulihan ekonomi,” katanya pada webinar Kajian dan Tinjauan Pasaran 2021 Affin Hwang AM di sini kelmarin.

Sementara itu, Teng berkata Malaysia kekal sebagai pasaran pelaburan yang menarik dalam kalangan rakan setaranya di ASEAN terutama dalam sektor pembuatan.

Walaupun terdapat ketidakpastian yang berpanjangan dalam lingkungan ‘kebisingan’ geopolitik yang semakin meningkat, peluang pelaburan masih ada, tambahnya. – Bernama

Gambar fail tidak bertarikh menunjukkan pandangan umum Bandaraya Kuala Lumpur. Pemulihan ekonomi untuk separuh kedua tahun ini dijangka kukuh merentasi pasaran-pasaran maju, kata seorang penganalisis. – AFP