Friday, August 19, 2022
24.2 C
Brunei

Ekonomi Malaysia dijangka berkembang 5.4%

-

KUALA LUMPUR, 12 JAN – AmBank Research meramalkan ekonomi Malaysia berkembang kira-kira 5.4 peratus tahun ini susulan anggaran pertumbuhan perlahan 3.4 peratus pada 2021.

Firma penyelidikan itu berkata pertumbuhan 5.4 peratus itu diunjurkan sebagai kes asas dengan jangkaan pe-ningkatan pada 6.0 peratus dan risiko menurun pada 3.5 peratus.

“Walaupun asas rendah pada 2021, momentum pertumbuhan 2022 di-sokong oleh dorongan positif daripada kadar vaksinasi tinggi dan pelancaran pelbagai pakej rangsangan ekonomi. 

“Ia membawa kepada langkah-langkah sekatan yang lebih longgar sejak Julai 2021 yang menyaksikan pembukaan semula kebanyakan aktiviti ekonomi tanpa risiko sekatan pergerakan seterusnya,” katanya dalam satu nota penyelidikan hari ini.

AmBank Research berkata selain daripada asas rendah, pertumbuhan pada 2022 juga akan dirangsang oleh penggunaan swasta, pelaburan swasta dalam negeri, pelaksanaan pelaburan langsung asing yang diluluskan dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan serta perbelanjaan awam.

Selain itu, ia berkata, eksport dan harga komoditi yang tinggi juga akan terus menyokong pertumbuhan tahun ini. 

“Ratifikasi Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) juga bakal menyokong pertumbuhan aktiviti perniagaan domestik dan yang didorong eksport,” katanya. 

Keseluruhan dasar makro dijangka terus menyokong pertumbuhan yang akan disokong oleh pengembangan Bajet 2022 dengan langkah-langkah dan insentif yang diperkenalkan bagi rakyat serta langkah-langkah rangsangan bernilai RM530 bilion, selain pelancaran Rancangan Malaysia ke-12 (RM ke-12). 

 Ambank Research menjangkakan inflasi kekal tinggi pada separuh pertama 2022.  Bagi Bank Negara Malaysia (BNM), firma penyelidikan itu berkata bank pusat dijangka menyemak semula dengan menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sekali atau dua kali pada 2022 untuk mengekalkan perbezaan kadar faedah antara Amerika Syarikat dan Malaysia pada 175-225 mata asas.

“BNM dijangka menaikkan kadar faedah pada separuh kedua 2022 dengan satu atau dua kenaikan kadar sebanyak 25 mata asas bagi setiap kenaikan.” – Bernama

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Darurat banjir di wilayah pulau selatan New Zealand

WELLINGTON, 18 OGOS – Wilayah Pantai Barat dan Nelson-Tasman di Pulau Selatan New Zealand dilanda hujan lebat dan banjir. Darurat tempatan masih kekal di kawasan...
- Advertisment -