Ekonomi zon euro merosot 8.7 peratus

BRUSSELS, 7 JULAI – Ekonomi zon euro akan merosot 8.7 peratus pada 2020 disebabkan krisis koronavirus, kata Suruhanjaya Eropah hari ini dalam ramalan yang lebih pesimistik yang tidak melihat pemulihan sepenuhnya pada tahun depan.

Ramalan baharu melihat ekonomi zon euro berpulih 6.1 peratus pada 2021, masih meninggalkan rantau jauh lebih teruk berbanding negara-negara dipaksa melaksanakan sekatan dalam usaha membendung penularan COVID-19.

“Kesan sekatan ke atas ekonomi adalah lebih teruk daripada yang dijangkakan,” kata Naib Presiden Suruhanjaya Valdis Dombrovskis dalam satu kenyataan yang mengiringi pengeluaran ramalan terkini.

“Melihat pada tahun ini dan depan, kami boleh menjangkakan pemulihan tetapi kami perlu berjaga-jaga mengenai kadar pemulihan yang berlainan,” tambah beliau.

Jerman, ekonomi terbesar EU, dijangka melihat pengecutan 6.3 peratus pada tahun ini dan pertumbuhan 5.3 peratus pada 2021.

Ekonomi Perancis, Itali dan Sepanyol masing-masing mengecut lebih daripada 10 peratus, dan seterusnya berpulih sebahagiannya.

Perancis, ekonomi kedua terbesar zon euro, dijangka meleset 10.6 peratus pada tahun ini dan tumbuh sebanyak 7.6 peratus pada 2021.

Itali, yang mencatat kemerosotan 11.2 peratus tahun ini, hanya diramalkan pulih sebanyak 6.1 peratus pada 2021. Ekonomi Sepanyol pula dilihat mengecut 10.9 peratus sebelum berpulih 7.1 peratus. – AFP

Pesuruhjaya Ekono mi Eropah Paolo Gentiloni bercakap semasa sidang media mengenai ramalan ekonomi musim panas 2020 di ibu pejabat EU di Brussels kelmarin. – AP