Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Eksekutif Boeing mohon maaf atas masalah pesawat MAX 9

  WASHINGTON, 28 JAN – Seorang eksekutif tertinggi Boeing telah memohon maaf atas masalah yang diperhatikan oleh kejadian kerosakkan palam pintu pada pertengahan penerbangan padah pada penerbangan Alaska Airlines dan berjanji untuk mendapatkan semula kepercayaan pelanggan dan pihak berkuasa.

  Komen daripada Stan Deal, Ketua Pegawai Eksekutif unit pesawat komersial Boeing datang pada Jumaat, sama seperti Alaska mula mengembalikan pesawat 737 MAX 9nya kepada perkhidmatan, beberapa minggu selepas kecemasan di udara memfokuskan penelitian yang mendalam terhadap firma penerbangan besar itu.

  “Fokus jangka panjang kami adalah untuk meningkatkan kualiti kami supaya kami boleh mendapatkan semula keyakinan pelanggan kami, pengawal selia kami dan orang ramai yang terbang,” Deal menulis dalam nota kepada kakitangan. “Sejujurnya, kami telah mengecewakan mereka. Kami amat kesal atas gangguan dan kekecewaan yang ketara bagi pelanggan kami.

  Dia menambah: “Kami perlu menghantar pesawat yang sempurna setiap masa.”

  Dalam beberapa minggu sejak kejadian itu, Deal berkata beberapa langkah telah diambil “untuk mengukuhkan jaminan kualiti dan kawalan.”

  Antaranya termasuk menambah tahap pemeriksaan kualiti baharu dan melantik seorang laksamana tentera laut yang telah bersara, Kirkland Donald, untuk menyelia semakan bebas terhadap amalan keselamatan dan kualiti Boeing.

  Minggu ini, 10,000 pekerja Boeing yang bekerja pada pengeluaran 737 MAX menghentikan kerja mereka selama sehari untuk membincangkan cara meningkatkan amalan keselamatan, “satu langkah pemberhentian kualiti pada skala yang belum pernah kami lakukan sebelum ini,” menurut Deal. – AFP

  Logo Boeing muncul pada skrin di atas tiang dagangan di tingkat Bursa Saham New York, pada13 Julai 2021. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...